EBU: Eurosong 2023. neće biti održan u Ukrajini

17.06.2022. 13:36 / Izvor: N1
Eurovizija

Upravni odbor Eurosonga danas je objavio kako je odlučeno da ukrajinski javni emiter UA:PBC nije u stanju ispuniti sigurnosne i operativne garancije potrebne za organizaciju i produkciju takmičenja za pjesmu Eurovizije.

Upravni odbor Eurosonga danas je objavio kako je nakon objektivne analize, a s obzirom na trenutne okolnosti, odlučeno da ukrajinski javni emiter UA:PBC nije u stanju ispuniti sigurnosne i operativne garancije potrebne za organizaciju i produkciju takmičenja za pjesmu Eurovizije.

"Takmičenje za pjesmu Eurovizije jedna je od najsloženijih TV produkcija na svijetu s hiljadama onih koji rade na događaju i prisustvuju događaju i za to je potrebno 12 mjeseci pripreme. Nakon objektivne analize, Referentna grupa, Upravni odbor ESC-a, s dubokim je žaljenjem zaključila da, s obzirom na trenutne okolnosti, UA:PBC ne bi mogao ispuniti sigurnosne i operativne garancije potrebna televizijskoj kući za domaćinstvo, organizaciju i produkciju takmičenja za pjesmu Eurovizije prema ESC pravilima", navodi se u saopštenju.

Uz zahvalnost ukrajinskom javnom emiteru na suradnji u danima nakon pobjede Kalush Orchestra 14. maja u Torinu, Europska radiodifuzijska unija (EBU) "dijeli tugu i razočarenje što se takmičenje sljedeće godine ne može održati u Ukrajini".

Podsjećaju i to kako je Ukrajina prethodno organizirala događaj 2017. i 2005. godine.

"EBU podržava UA:PBC u čitavom nizu područja od invazije. Osigurat ćemo nastavak ove podrške kako bi UA:PBC mogao održavati nezamjenjivu uslugu koju pružaju Ukrajincima. Kao rezultat ove odluke, u skladu s pravilima i kako bi se osigurao kontinuitet događaja, EBU će sada započeti razgovore s BBC-jem, kao ovogodišnjim drugoplasiranim, o potencijalnom domaćinu takmičenja za pjesmu Eurovizije 2023. u Ujedinjenom Kraljevstvu", navodi se u saopštenju.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza