Dodjelom nagrada Srce Sarajeva večeras se gase reflektori 28. Sarajevo Film Festivala

19.08.2022. 08:40 / Izvor: Fena
SFF

Dodjelom nagrada Srce Sarajeva najboljim autorima i ostvarenjima na svečanosti u Narodnom pozorištu večeras će biti spuštena zavjesa na ovogodišnje 28. izdanje Sarajevo Film Festivala, održanog prvi put u punom kapacitetu nakon pandemijskog perioda.

Dodjelom nagrada Srce Sarajeva najboljim autorima i ostvarenjima na svečanosti u Narodnom pozorištu večeras će biti spuštena zavjesa na ovogodišnje 28. izdanje Sarajevo Film Festivala, održanog prvi put u punom kapacitetu nakon pandemijskog perioda.

Festival je pod punim svjetlom reflektora okupio ponovo na stotine gostiju iz cijelog svijeta koje je ujedinila ista ljubav prema sedmoj umjetnosti. U proteklih sedam dana gosti su mogli uživati u projekcijama na desetine ostvarenja iz različitih kategorija, dupke puneći dvorane i ostale festivalske lokacije na otvorenom, ali i u lepezi drugih pratećih dešavanja.

Ove godine Sarajevo je kao u najboljim godinama Festivala u cjelosti disalo zajedno sa filmskom čarolijom, bojeći ulice šarenilom turista iz Evrope i svijeta. Svakodnevna vreva oko festivalskog trga, prolazak filmskih autora crvenim tepihom, pulsirajući noćni život koji je oživio dijelove grada inače neupotrebljene u svrhu zabave – sve to utkalo se u ubrzanu festivalsku atmosferu.

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala takmičio se 51 film. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 21 film je zabilježio svjetsku, 7 međunarodnu, 1 europsku, 21 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

U Takmičarskom programu igrani film osam je filmova, Takmičarskom programu dokumentarni film 22 filma, Takmičarskom programu kratki film 10 filmova, dok Takmičarski program studentski film donosi 11 filmova.

U Takmičarskom programu igrani film bit će dodijeljena Srca Sarajeva – za najbolji igrani film, najbolju režiju, najbolju glumicu i najboljeg glumca.

Takmičarski program dokumentarni film donosi Srce Sarajeva za najbolju dokumentarni film, najbolji kratki dokumentarni film, nagradu za ljudska prava, specijalnu nagradu žirija.

Bit će uručena i Srce Sarajeva za najbolji kratki film te najbolji studentski film.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza