Predstavljen DIJAK - elektronska baza srednjevjekovnih bosanskih tekstova svjetovnog karaktera

14.10.2022. 08:07 / Izvor: Federalna.ba
dijak

Platforma "Digitalni jezički anotirani korpus (DIJAK)", predstavljena je jučer na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Platforma “Digitalni jezički anotirani korpus (DIJAK)”, predstavljena je jučer na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a sadrži bazu srednjevjekovnih bosanskih tekstova svjetovnog karaktera: administrativno-pravnih i epigrafskih spomenika. 

Institut za jezik UNSA sa saradnicima Filozofskog fakulteta UNSA, među prvima je u regionu koji na takav način prezentira bosansko srednjevjekovno naslijeđe, a posebno što će bosanski elektronski rječnik poslužiti svim istražiteljima i društvenoj zajednici.

DIJAK predstavlja pretraživu bazu koja je zamišljena kao elektronski rječnik koji čine dva potkorpusa: administrativno-pravni tekstovi (povelje, pisma, darovnice) i čiju je rječničku bazu sačinila Lejla Nakaš, i epigrafski tekstovi (zapisi na kamenu) i kolofoni, čiju je rječničku bazu sačinio Mehmed Kardaš.  

Po riječima Mehmeda Kardaša sa Instituta za jezik UNSA, navedena građa prezentirana je tako da funkcionira kao korpusni i frekvencijski rječnik: odabirom određene leme (natuknice) pojavljuje se kompletan popis njenih pojavnosti popraćen pripadajućim kontekstima.

"Velika je vrijednost baze u tome što možete pronaći bilo koju riječ u tom korpusu, povelje ili natpise, a nakon toga se pojavi azbučni niz, te dobijate kompletnu listu riječi koje se javljaju u kontekstu, te kada i gdje je nastao traženi dokument", kazao je Kadraš.

Direktor Instituta za jezik UNSA Jasmin Hodžić, naglašava da je DIJAK nezaobilazna platforma za sve koji se zanimaju za kulturu, historiju i baštinu srednjevjekovne Bosne, a posebno za jezik i književnost, te pismenost i proučavanje historije jezika.

"Danas smo u historijskom trenutku u kojem svjedočimo da smo obradili narodnu pismenost putem Instituta za jezik UNSA, i u digitalnom smislu smo zaokružili predstavljanje naše baštine, koje samo za sebe jeste rezultat, a ne samo polazna osnova za istraživanje", kazao je Hodžić.

Svjetski slavisti, dodao je, ovom platformom će dobiti najviše. Mogu se upustiti u istraživanje bosanske baštine, ali prije svega zadovoljstvo je da je bosnistika, odnosno, historija jezika, dobila kroz platformu DIJAK, nezaobilaznu osnovu putem za istraživače.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza