Prije 53 godine otvorena Skenderija: Koga je sve Tito doveo na premijeru filma Bitka na Neretvi

29.11.2022. 14:04 / Izvor: Akta.ba
skenderija

Premijernom projekcijom filma Bitka na Neretvi, pred oko 6.000 zvanica, 29. novembra 1969. godine na Dan Republike nekadašnje Jugoslavije otvoren je Kulturno sportski centar Skenderija.

Premijernom projekcijom filma Bitka na Neretvi, pred oko 6.000 zvanica, 29. novembra 1969. godine na Dan Republike nekadašnje Jugoslavije otvoren je Kulturno sportski centar Skenderija.

Projektanti ovog za tadašnje vrijeme fascinantnog urbanističkog kompleksa bili arhitekti Živorad Janković, Halid Muhasinović i Ognjen Malkin.

Kompleks je obuhvatao 70.000 kvadrata sportskog, kulturnog i privrednog prostora, a savršeno je uklopljen u pejzažni prostor ispod Trebevića. Te 1969. godine bio je završen i film „Bitka na Neretvi“, koji je premijerno prikazan na otvaranju kojem je prisustvovao predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito sa suprugom.

tito premijera filma

Osim Tita i kompletne političke elite ondašnje Jugoslavije uz domaće zvijezde poput Milene Dravić, Ljubiše Samardžića, Borisa Dvornika i Bate Živojinovića na premijeri su se pojavili i Orson Welles, Yul Brynner, Marija Schell, Silva Koščina, Sergej Bondarčuk, Sofija Loren i Omar Shariff.

Plato je bio ukrašen posterima glavnih glumaca, kao i velikom maketom mosta na Neretvi.

Na topovskim cijevima bilo je ispisano Bratstvo i jedinstvo, Karađorđe, Njegoš, Matija Gubec, SKOJ, Ivan Cankar, Goce Delčev... "

Film Bitka na Neretvi svrstan je među historijske spektakle odmah iza Kubrickovog Spartaka po utošenim sredstvima i broju statista. Film je samo u bivšoj državi pogledalo više od četiri miliona ljudi, a u cijelom svijetu više od 350 miliona.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza