Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila dva nova nacionalna spomenika

13.12.2022. 09:23 / Izvor: Akta.ba
nacionalni spoemnik

Komisija/Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na posljednoj su sjednici donijeli odluke o proglašenju dva dobra nacionalnim spomenikom.

Komisija/Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na posljednoj su sjednici donijeli odluke o proglašenju dva dobra nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Komisije.

Za nacionalna dobra proglašena su: Graditeljska cjelina – Lukačka džamija sa mezarjem, Grad Travnik,  Povijesna građevina – Rimski most Vučija (Stari most, Grčki most, Most na Sušici, Vučijanski most) u selu Vučija, Grad Trebinje.

U saopćenju se navodi da je Rimski most Vučija upisan i na Listu ugroženih spomenika BiH zbog lošeg konstruktivnog stanja te je potrebno provesti hitne mjere konstruktivne sanacije.  

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune za ranije donesene odluke, i to za povijesno gradsko područje Trebinja i graditeljsku stambenu cjelinu – Behmenluk u Stocu. Izmjene i dopune odluke za povijesno gradsko područja Trebinja odnose se na redefiniranje mjera zaštite, a sukladno stanju na terenu.

Za nacionalni spomenik – Graditeljsku stambenu cjelinu Behmenluk u Stocu, izmjena i dopuna odluke odnosi se na korekciju brojeva katastarskih parcela nacionalnog spomenika, kategorizaciju te dopunu mjera zaštite nakon provedenih radova obnove na dijelu nacionalnog spomenika. 

Na sjednici, prema usvojenom dnevnom redu, doneseno je osam odluka o neispunjavanju kriterija za proglašenje određenih dobara nacionalnim spomenikom BiH, a koja su se nalazila na Listi peticija Povjerenstva. Nakon valorizacije utvrđeno je da dobra nisu ispunila kriterije propisane Pravilnikom o kriterijima vrednovanja, podjeli i kategorizaciji nacionalnih spomenika, navodi se u saopćenju.

O odlukama su odlučivali predsjedavajući Komisije Zoran Mikulić i članovi Faruk Kapidžić te Anđelina Ošap Gaćanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza