Završena rekonstrukcija Tvrđave Vranduk, ove godine zabilježeno oko 8.000 posjetilaca

19.12.2022. 10:03 / Izvor: Fena
vranduk tvrđava

Završene su opsežne radove na rekonstrukciji Tvrđave Vranduk, gdje su popravili pukotine na bedemu i zidinama bunara đ.

Javna ustanova Muzej grada Zenice tokom ove godine bio je organizator ili suorganizator 122 promotivna programa i radionice, od čega 11 sa međunarodnim karakterom, a sudjelovali su i u realizaciji dva međunarodna projekta - kazao je u izjavi za Fenu direktor te muzejske institucije Adnadin Jašarević.

Međunarodni projekti u kojima su sudjelovali, "Poruke iz prošlosti" (o stećcima) i "Modeliranje naslijeđa" važni su, dodao je, zbog kontinuiteta saradnje sa sličnim ustanovama iz zemalja okruženja. Uspješno su organizirali i četiri međunarodne manifestacije - "Tragovima bosanskog kraljevstva", "Noć tvrđava", "Međunarodni dan muzeja" i, kao suorganizatori, "Zeničko proljeće".

"U saradnji s Dadom Ruvićem, prvi put u historiji muzejske djelatnosti na području Bosne i Hercegovine nedavno smo organizirali video izložbu "Nju je lako voljeti", koja prikazuje prirodne ljepote naše domovine. Kao i u mnogočemu do sada, Muzej Grada Zenice uvijek je prvi u svemu što radi u muzejskoj djelatnosti u BiH. I ne samo u muzejskoj. Hoće li se pojaviti neko bolji, otom-potom, ali mislim da će proći godina", podvukao je Jašarević.

Završili su, napominje, opsežne radove na rekonstrukciji Tvrđave Vranduk, gdje su popravili pukotine na bedemu i zidinama bunara te završili i posjetiocima otvorili srednjevjekovno Trgovište.

"Time smo uveliko poboljšali turističku ponudu, ali riječ je i o projektu revitalizacije srednjovjekovnog naslijeđa", kaže Jašarević.

Naročito, dodaje, želi istaći izdavačku djelatnost, jer su uspjeli objaviti čak pet knjiga, što je ocijenio  iznimnim uspjehom.

"Veliki je to uspjeh pogotovo u ovakvoj ekonomskoj krizi, zbog silnih poskupljenja pa i papira, štamparskih troškova. Uprkos rastu budžeta na svim nivoima, fondovi za kulturu su na istom. Čak su i manji, uprkos tome što je sve skuplje. Kada vam neko kaže da je uspio objaviti jednu knjigu, to je uspijeh, a kamoli pet. Dvije su objavljene u okviru međunarodnog projekta "Poruke iz prošlosti", u okviru naše manifestacije "Tragovima bosanskog kraljevstva" koju smo ove godine organizirali 15. put u Vranduku", napominje Jašarević.

Raduje ga da je bio i solidan odziv publike te posjetilaca srednjovjekovne Tvrđave Vranduk, koja je, uz glavnu zgradu u Gradu, drugi izložbeni prostor zeničkog muzeja.

"Još uvijek to nije na nivou kakav je bio prije pandemije, ali približavamo se tome. Naime, poslije pandemije, uprkos kvaliteti i atraktivnosti programa, vrlo je slab bio odziv publike. Sada se i to vraća u normalu. Ove smo godine imali više od 20.000 posjetilaca Muzeju pa se i na tom, ukupnom nivou približavamo nekadašnjem standardu muzeja, jer smo prije pandemije već bili premašili brojku od 30.000 posjetilaca na godišnjem nivou. Računam da tu brojku ponovo dosegnemo već iduće godine", najavljuje on.

Napominje da je ove godine zabilježeno oko 8.000 posjetilaca u Tvrđavi Vranduk, od ukupne brojke od 20.000 posjetilaca zeničkog muzeja.     

Plan za narednu godinu je, dodaje, da sudjeluju u realizaciji četiri IPA projekta koje finansira Evropska unija.

"Riječ je o dodatnoj digitalizaciji sadržaja muzeja na principu da je posjetilac sukreator, odnosno sukustos. Zatim, plan je da poradimo na energetskoj efikasnosti glavne muzejske zgrade, a u okviru jednog IPA projekta radit ćemo rekonstrukciju, odnosno reviziju etnološke postavke, koja će dobiti novi izgled. Planiramo rekonstruistati i stalnu postavku “Zbirka medija 20. stoljeća” te dodatno urediti već funkcionalni Kutak za dječije radionice, koji se nalazi u podrumu muzeja. Očekujemo novac od Gradske uprave Grada Zenica pa ćemo taj prostor uraditi po mjeri djeteta", najavljuje Jašarević.

Važni projekti za ovu ustanovu i za narednu godinu ostaju tradicionalne manifestacije "Noć tvrđava", "Tragovi bosanskog kraljevstva", kao i davanje značajnog doprinosa manifestaciji "Zeničko proljeće". 

"Nakon sedam godina istraživanja, naredne godine planiramo objaviti i knjigu "Žene u bosanskohercegovačkoj arheologiji" te jednu ekološku publikaciju koju ćemo bogato ilustrirati", najavljuje u razgovoru za Fenu direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević.

Godišnji budžet zeničkog muzeja, a što zavisi od priliva sredstava iz projekata u kojima sudjeluju, iznosi od 350.000 do 450.000 KM. Ustanova ima 12 zaposlenih, za koje su plaće te dio materijalnih troškova sufinansirani iz budžeta Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Ostatak novca za materijalne troškove namiruje im Grad Zenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza