Zagarantovana zabava

Brazilske plesačice, FIFA-ina KVAR soba i još mnogo toga na 25. Ljubuškom Karnevalu

28.01.2023. 08:33 / Izvor: Akta.ba
Ljubuški Karneval

Ljubuški Karneval slavi srebrenu obljetnicu.

Ljubuški Karneval slavi srebrenu obljetnicu. Dvadeset i pet godina je prošlo od trenutka kada je tadašnji meštar od karnevala Radoslav Dodig, pred zgradom Općine Ljubuški, pozvao načelnika Vicu Majića, da „prida ključeve grada mačkarima!“ Od tog trenutka do danas, puno se stvari promijenilo.

Općina Ljubuški postala je Grad, nema više Majića i Dodiga, gradonačelnik je Markotić a meštar od karnevala Begić, a Ljubuški Karneval postao je poznat izvan granica Bosne i Hercegovine, i dio je međunarodne federacije karnevalskih gradova. I ove godine, ulicama Ljubuškog će prodefilirati brojne karnevalske skupine iz nekoliko europskih zemalja, a karnevalu će prisustvovati i brojni predstavnici FECC-a (Federation European Carnival Cities).

Sve će započeti 6.veljače „Proglašenjem Karnevalske Republike Ljubuški.“ U zgradi Gradske Uprave Ljubuški, gradonačelnik Vedran Markotić predat će ključeve grada meštru od karnevala Jakovu Begiću i karnevalskim predstavnicima, čime će simbolično započeti vladavina mačkara.

Dana 12.veljače održat će se Dječji Karneval u Gradskoj športskoj dvorani Ljubuški. Mala karnevalska povorka krenut će od Gimnazije Ljubuški prema dvorani, gdje će se sve dječje karnevalske skupine predstaviti svojim nastupima. U maloj povorci sudjelovat će 11 dječjih karnevalskih skupina, što uključuje ljubuške osnovne škole i dječje vrtiće, kao i stalne goste iz dječjeg vrtića u Posušju i Grudama.

Dan 19.veljače najveći je dan Ljubuškog Karnevala, koji se i zove Veliki Karneval. Tradicionalno na posljednju nedjelju prije Pepelnice, cijelim gradom zavlada karnevalsko ludilo i šarenilo. Već u jutarnjim satima će krenuti kolona auta kroz ljubuška sela prema gradu, a u gradu sve kreće „pučno u podne“, kada se karnevalske skupine sastaju u centru grada, kod OŠ Marka Marulića. Povorka ulazi na Športski centar Ljubuški oko 13h, a tu se idućih sat i pol vremena odigrava zabavni i humoristični program.

Ove godine, u međunarodnoj povorci sudjeluju karnevalske skupine iz Makedonije, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Vrijedi istaknuti kako će među karnevalskim skupinama biti i „Samba Mantock Grupa“ iz Novog Sada, koja će prvi put na ljubuške ulice donijeti brazilsku sambu i originalne kostime iz Rio de Janeira. No samba plesačice iz Srbije i Kolumbije bit će samo jedna od atrakcija ovogodišnjeg karnevala, jer zapjevat će i ukrajinski Thompson, formirat će se FIFA-ina KVAR-soba za suđenje, a posjetit će nas i McDonaldsov klaun koji nakon zatvaranja ove franšize u Bosni i Hercegovini, sada prodaje burgere i krompiriće po dernecim.

Sve će završiti večernjim programom u selu Prologu, odakle sve i kreće. Tamo će se osuđeni krivac za sva nedjela u protekloj godini, Marko Karneval, zapaliti i otjerati sva zla u pepeo. Nakon spaljivanja karnevala održat će se i tradicionalni bal pod maskama u šatoru, gdje će se najboljim maskama uručiti i vrijedne nagrade.

"Karnevalsko društvo Prolog“ nastavlja marljivo raditi, kako bi sačuvali dobro poznatu tradiciju ljubuškog kraja, koja je već odavno postala i jako prepoznatljiv ljubuški brend diljem svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza