NA 135. ROĐENDAN

Zemaljski muzej BiH prvi put otvora svoje depoe u kojima čuva višestoljetni knjižni fond

31.01.2023. 12:39 / Izvor: Akta.ba
Zemaljski muzej

U povodu obilježavanja 135. rođendana Zemaljskog muzeja BiH.

U povodu obilježavanja 135. rođendana Zemaljskog muzeja BiH, biblioteka Zemaljskog muzeja će, sutra 1. febrauara, po prvi put javnosti otvoriti svoje depoe u kojima čuva višestoljetni knjižni fond.

Biblioteka Zemaljskog muzeja BiH, počela je sa radom 1888. godine, a od 1913. godine smještena je u prostorije u kojima se nalazi i danas.

Organizovana je kao specijalna naučna biblioteka, sa oko 400 000 svezaka publikacija (knjiga, časopisa, novina). Građa koju posjeduje Biblioteka, je sistematski prikupljana i najviše se odnosi na oblasti arheologije, historije, etnologije, fokloristike, mineralogije, geologije, botanike, zoologije i muzeologije.

U fondovima Biblioteke nalaze se i stare, raritetne zbirke prikupljene u periodu Austro-Ugarske i Kraljevine Jugoslavije. Osim izuzetno vrijednih i rijetkih knjiga, biblioteka Zemaljskog muzeja posjeduje značajnu zbirku periodike i dnevnih novina koje datiraju od austrougarskog perioda do danas.

Zahvaljujući izdavačkoj djelatnosti, odnosno izdavanju Glasnika Zemaljskog muzeja BiH najstarijem naučnom časopisu u Bosni i Hercegovini, uspostavljeni su kontakti i razmjena publikacija sa naučnim institucijama i muzejima širom svijeta.

"U sklopu Dana otvorenih vrata Biblioteke, biće upriličena i bibliotečka izložba o Glasniku Zemaljskog muzeja BiH. Kako bi se što bolje zaštitile, knjige se čuvaju u posebnim uslovima; osigurava se optimalna temperatura, svjetlost te količina vlage", saopćeno je iz Zemaljskog muzeja BiH. Depoi će biti otvoreni u dva termina po sat: 10-11 h i 18-19 sati, uz pratnju bibliotekarki u grupama od po 15 posjetilaca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza