Paco Rabanne preminuo u 88. godini

Svjetski poznati dizajner Paco Rabanne preminuo u 88. godini

04.02.2023. 16:07 / Izvor: Akta.ba
paco

Paco Rabanne, francuski dizajner porijeklom iz Španije najpoznatiji po svojim metalik ansamblima i "svemirskom" dizajnu iz 1960-ih, preminuo je u 88. godini.

Paco Rabanne, francuski dizajner porijeklom iz Španije najpoznatiji po svojim metalik ansamblima i "svemirskom" dizajnu iz 1960-ih, preminuo je u 88. godini.

Rođen kao Francisco Rabaneda y Cuervo 1934. godine, budući dizajner pobjegao je iz španske Baskije sa pet godina tokom Španjolskog građanskog rata i uzeo ime Paco Rabanne.

Rabanne je odrastao u Francuskoj i studirao arhitekturu na Ecole des Beaux Arts u Parizu.

Karijeru je započeo skicirajući vrhunske torbice i cipele, prije nego što je krenuo u modu, dizajnirajući odjeću i nakit od nekonvencionalnih materijala poput metala i plastike.

Rabanne je bio poznat po upotrebi verige, metalne mreže koja se povezuje sa srednjovjekovnim vitezovima.

Njegova prva kolekcija, koju je opisao kao "nenosive haljine napravljene od savremenih materijala", bili su komadi napravljeni od plastičnih traka povezanih metalnim prstenovima, koje su bosonoge manekenke nosile na prezentaciji u luksuznom pariškom hotelu.

Rabanne je obukao neke od najistaknutijih zvijezda 1960-ih, uključujući francusku pjevačicu Francoise Hardy, čija je odjeća dizajnera uključivala mini haljinu napravljenu od zlatnih pločica i kombinezon od metalne veze, kao i Jane Birkin i Sergea Gainsbourga, koji su prikazani u odgovarajući srebrni odjevni predmeti.

Među njegovim najpoznatijim izgledima bili su uklopljeni, goli kostimi koje je nosila Jane Fonda u kultnom naučnofantastičnom filmu Rogera Vadima Barbarela.

U intervjuu koji je dao kada je imao 43 godine, Rabanne je objasnio svoju radikalnu modnu filozofiju.

"Mislim da je moda proročanska. Moda najavljuje budućnost", rekao je, dodajući da su žene vjesnice onoga što se nalazi na horizontu.

"Kada se dignu baloni, režimi padaju. Kada je kosa glatka, sve je u redu.", rekao je. 

Dok su njegova inovacija i futuristički dizajn osvojili pohvale, njegova fascinacija natprirodnim ponekad je izazvala ruglu javnosti.

Bio je poznat po prepričavanju prošlih reinkarnacija, a 1999. je predvidio da će se svemirska stanica Mir srušiti u Francusku, poklopivši se sa pomračenjem Sunca.

"Kuća Paco Rabanne želi odati počast našem vizionarskom dizajneru i osnivaču koji je preminuo danas u 88. godini. Među najznačajnijim modnim figurama 20. stoljeća, njegovo naslijeđe će ostati stalni izvor inspiracije.", navodi se u zvaničnoj objavi. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza