Takmiči se 19 filmova

U Berlinu počinje 73. Međunarodni filmski festival - Berlinale

17.02.2023. 09:44 / Izvor: Agencije
berlinale

U Berlinu večeras počinje 73. Međunarodni filmski festival (Berlinale) koji je ove godine posvećen podršci Ukrajini i iranskim disidentima.

U Berlinu večeras počinje 73. Međunarodni filmski festival (Berlinale) koji je ove godine posvećen podršci Ukrajini i iranskim disidentima.

"Ove godine, više nego ikada, biti dio Berlinala znači podržati one koji se bore da izraze svoje ideje i one koji odbijaju da se povinuju konformističkoj verziji stvarnosti koja diktira šta se može i mora reći", izjavio je ko-direktor festivala Karlo Čatrijan (Carlo Chatrian).

U konkurenciji za glavnu nagradu - "Zlatnog medvjeda" takmiči se 19 filmova, a u programu se izdvaja devet, uglavnom dokumentarnih o životu Ukrajinaca u ratu, uključujući "Superpower", glumca i reditelja Šona Pena (Sean Penn). Taj oskarovac je bio u Kijevu da bi snimio film kada je ruska invazija počela 24. februara. U dokumentarnom filmu se pojavljuje predsednik Volodimir Zelenski, koji je u to vrijeme pohvalio Penovu hrabrost.

Nekoliko filmova o Iranu biće prikazano u posebnim sekcijama Berlinala uz diskusije o protestnom pokretu u Iranu koji je počeo u septembru poslije smrti mlade Iranke i prerastao u protest protiv tamošnjih vjerskih vlasti.

Žiri Berlinala ove godine predvodi glumica Kristen Stjuart (Stewart) (32), najmlađa predsjednica u istoriji Festivala.

Poslije godina obilježenih pandemijom, zvijezde se vraćaju na crveni tepih Berlinala. Američki reditelj Stiven Spilberg (Steven Spielberg) će doći da predstavi svoj film "Fabelmanovi" (The Fabelmans) i biće nagrađen počasnim "Zlatnim medvjedom" za karijeru.

Festival koji traje do 26. februara, otvoriće američka ljubavna komedija "She Came to Me" rediteljke Rebeke Miler (Rebecca Miller).

Ove godine je ustanovljena "Nagrada za serije" koja će biti uručena 22. februara. U konkurenciji je sedam serija.

Festival u Berlinu je osnovan 1951, a od 1978. godine redovno se održava februara svake godine. Na Festivalu u Berlinu dodjeljuju se nagrade "Zlatni medved" za najbolji film, "Gran pri" žirija, kao i "Srebrni medvedi" za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku.

Od 1992. na tom festivalu se dodjeljuje i nagrada "Tedi" za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza