Berlinski filmski festival

Dokumentarni film "Na Adamantu" osvojio nagradu "Zlatni medvjed"

27.02.2023. 08:45 / Izvor: Agencije
berlinale

Režiser Nikola Filiber rekao je, primajući nagradu, da je duboko dirnut odlukom žirija da nagradi jedan dokumentarni film, a ne djelo koje se bavi fikcijom.

Dokumentarni film "Na Adamantu", o centru za njegu odraslih sa mentalnim poremećajima u Parizu, osvojio je danas nagradu "Zlatni medvjed" na Berlinskom filmskom festivalu.

Režiser Nikola Filiber rekao je, primajući nagradu, da je duboko dirnut odlukom žirija da nagradi jedan dokumentarni film, a ne djelo koje se bavi fikcijom.

On je rekao da se 40 godina bori za to da se i dokumentarni film posmatra kao kinematografija.

Film, čije je snimanje trajalo tri godine, prati život u centru za njegu "Adamant", na barži usidrenoj na desnoj obali Sene, gdje se odvija interakcija pacijenata i njegovatelja na način koji je drugačiji od, prema shvatanju Filibera, dehumanizovanosti obične psihijatrije.

"Kao da više ne želimo da vidimo `ludaka`. O njima se više ne priča osim kroz prizmu njihove opasne prirode, koja u je najčešće izfantazirana", rekao je režiser.

On je dodao da je to "ekstremno razoran kontekst" i da su mjesta poput "Adamanta" prava mala čuda.

"Srebrnog medvjeda" za najbolju glavnu ulogu dobila je Sofija Otero, koja igra osmogodišnje transrodno dijete u filmu "20.000 vrsta pčela".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza