Uoči nastupajućeg 34. sajma

Predstavljen programski sadržaj Međunarodnog sajma knjiga i učila 2023. godine

29.03.2023. 11:37 / Izvor: Akta.ba
centar skenderija

Na današnjoj press konferenciji predstavljen je programski sadržaj nastupajućeg 34. Međunarodnog sajma knjiga i učila 2023. godine.

Na današnjoj press konferenciji predstavljen je programski sadržaj nastupajućeg 34. Međunarodnog sajma knjiga i učila 2023. godine.

 U Centru Skenderija Sarajevo će u toku sajma biti realizovan niz programa pod motom "Autorska prava i sloboda izražavanja".

Na sajmu će tradicionalno biti obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava u organizaciji IPC i UNESCO i Svjetski dan umjetnosti koji će se realizovati 15.04.2023. godine akcijom KNJIGA ZA RUŽU i izložbama i promocijom baštine Bosne i Hercegovine sa liste kulturnog i historijskog blaga svijeta.

Ovogodišnji sajam knjiga obilježit će brojni događaji i susreti pisaca, izdavača iz BiH i dijaspore te nastupi kulturnih centara koji djeluju u našoj zemlji.

"Sa ponosom najavljujemo rekordne brojeve izlagača koji će izložiti svoja djela i sadržaje na preko 33% od ukupnog kapaciteta Skenderije koje dodatno stavljamo u funkciju te će na raspolaganju biti više od 4.500 m2 u dvorani Mirza Delibašić, Foajeu, Svečanom salonu i platou  Centar Skenderija", izjavio je Damir Petrinić, direktor KJP Centra Skenderija.

petrović

 

Na sajmu će biti predstavljeno više od stotinu djela u Bosanskoj kući, Svečanom salonu, Foajeu i platou Skenderije koje će moderirati književnik Mirsad Bećirbašić.

Ove godine članovi žirija za dodjelu Nagrada sajma su Adelaida Grabovica, Tamara Sarajlić Slavnić i predsjednik Asmir Kujović.

U Centru Skenderija Sarajevo bit će uprilčen i internacionalni Okrugli stol 13.aprila.2023.godine sa početkom u 11h pod nazivom "Autorska prava i sloboda izražavanja-Tradicionalna pitanja i tehnološki izazovi".

"Ovogodišnji moto "Autorska prava i sloboda izražavanja“ od velikog je značaja svima nama. Tim povodom napravit ćemo ozbiljne kulturološke promjene u odnosu prema onom što je stvaralašttvo i uopšte što je kultura. Imat ćete priliku vidjeti izložbe kojje potvrđuju da se baština kristalizira kroz riječ, knjigu, govor, i  slobodu izražavanja", izjavio je Ibrahim Spahić, predsjednik sajma programskog savjeta na današnjoj press konferenciji.

Zahvaljujemo se predstavnicima medija i učesnicima sajma koji su prisustvovali današnjoj Press konferenciji.

Napominjemo da će Ceremonija svečanog otvaranja sajma biti održana 12.04.2023. u dvorani Mirza Delibašić – „Bosanska kuća“ sa početkom u 12:00 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza