PRVA NFT KOLEKCIJA

Djela 20 bh. umjetnica čine prvu NFT kolekciju umjetničkih radova iz BiH

06.04.2023. 10:29 / Izvor: Akta.ba

Djela 20 bh. umjetnica koja čine prvu NFT kolekciju umjetničkih radova iz BiH sinoć su predstavljena u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Djela 20 bh. umjetnica koja čine prvu NFT kolekciju umjetničkih radova iz BiH sinoć su predstavljena u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu. 

Na svečanoj prezentaciji publika je imala priliku saznati više o projektu "NFT for Women", pogledati digitalizirane radove umjetnica, upoznati se sa njima i sa njihovim dosadašnjim radom. Također je prezentirana 3D online galerija koja sadrži odabrana djela, te je pojašnjen proces kupovine NFT djela koji se u potpunosti odvija online. Za potrebe kupovine potrebno je imati digitalni novčanik, a u slučaju već postojećeg digitalnog novčanika, ponude se mogu napraviti putem platforme OpenSea.io.

"Prije šest mjeseci počeli smo razgovarati o načinima inoviranja, iznalaženja novih kreativnih pristupa umjetnosti, o novim prilikama za plasiranje umjetnosti na globalno tržište. U protekla dva mjeseca posjetili smo šest bh. gradova i organizirali 10 online radionica kako bismo došli do što više umjetnika/ca. Željeli smo osigurati da bh. umjetnici i umjetnice, a pogotovo umjetnice, saznaju kako svoju umjetnost mogu predstaviti na globalnom tržištu. Kao rezultat, ponosno predstavljamo prvu NFT kolekciju u BiH, i prvu u organizaciji Ujedinjenih nacija globalno", rekao je David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.

SARITA

"Jedan od glavnih ciljeva projekta ’NFT for Women’ je osnaživanje žena u umjetnosti i digitalnim tehnologijama koje otvaraju vrata za ulazak umjetnica na novo tržište sa velikim ekonomskim potencijalom. Djela u sklopu kolekcije izabrana su putem javnog poziva za umjetnice iz BiH, a stručni žiri je izabrao 20 umjetnica sa po jednim umjetničkim radom koji su transformisani u NFT-eve", rekla je Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. 

Cilj pilot projekta "NFT for Women" je približavanje NFT-a (non-fungible token – nezamjenjivi token) lokalnoj umjetničkoj zajednici i ukazivanje na značajan ekonomski potencijal ove inovacije za savremenu umjetnost i kreativne industrije. 

Dvadeset finalistkinja čiji radovi čine prvu NFT kolekciju u BiH su: Lejla Ahmedspahić, Melisa Ahmetović, Maja Dodig, Edita Gazibara, Maja Halilović, Aleksandra Ivanković, Andrea Krnetić, Marina Krsmanović, Ivana Kurešević, Radmila Lizdek, Ana Lukenda, Jelena Medić, Danijela Mihić, Željka Momirov, Borjana Mrđa, Željka Paić, Nastasija Puhalo, Edina Selesković, Amila Šarić i Alisa Teletović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza