Online pristup čuvenom muzeju

Louvre postavio kompletnu zbirku eksponata online uz besplatan pristup

09.04.2023. 11:35 / Izvor: Akta.ba
hh

Louvre postavio kompletnu zbirku od oko 490 hiljada eksponata online uz besplatan pristup.

Ako nista imali priliku posjetiti čuveni muzej Louvre, od sada njegovu zbirku možete pregledati online potpuno besplatno. 

Ovaj svjetski poznati muzej nikada nije bio bliži svim ljubiteljima umjetnosti, historije, kulture i svega što krasi impozantne kolekcije Louvrea.

Online baza zbirke Louvrea sastoji se od unosa za više od 480.000 umjetničkih djela koja su dio nacionalnih kolekcija i koja su registrirana u inventaru osam kustoskih odjela muzeja.

Baza zbirki također uključuje takozvana djela "MNR" (Musées Nationaux Récupération, ili National Museums Recovery), oporavljena nakon Drugog svjetskog rata, preuzeta od strane Office des Biens et Intérêts Privés i čekaju na vraćanje legitimnim vlasnicima.

Spisak svih MNR djela sačuvanih u Musée du Louvre dostupan je u namjenskom albumu, a može se vidjeti i u bazi Rose Valland francuskog Ministarstva kulture.

Na kraju, baza zbirki Louvre uključuje informacije o radovima na dugoročnim pozajmicama od drugih francuskih ili stranih institucija kao što su Bibliothèque Nationale de France, Musée des Arts Décoratifs, Petit Palais, Fonds National d'Art Contemporain, Britanski muzej i arheološki muzej Herakliona.

Radovi su predstavljeni u bazi zbirki bez obzira na to gdje se trenutno nalaze: izloženi u Musée du Louvre ili Musée Delacroix, vidljivi u vrtovima, na dugoročnim pozajmicama u Francuskoj ili inostranstvu, u skladištu itd.

Podaci o njihovoj lokaciji je uključen u svaki unos.

Na bazi zbirki, koja se svakodnevno ažurira na osnovu doprinosa službi za upravljanje i dokumentaciju, radi tim stručnjaka iz Louvrea, posebno kustosi, službe za istraživanje, dokumentaciju i upravljanje iz svakog od osam kustoskih odjela i Musée Delacroix, Istorija odjela Louvrea, odjela za vrtove i odjela za nabavku i preventivnu konzervaciju.

Odjel za istraživanje i zbirke nadgleda operativnu i naučnu koordinaciju baze podataka, uz podršku IT osoblja.

Zbirke prema kategorijama možete pogledati na oficijelnoj stranici Louvrea

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza