PREZENTOVAN SADRŽAJ

Ovogodišnja tema sarajevskog sajma knjiga je "Autorska prava i sloboda izražavanja"

10.04.2023. 12:48 / Izvor: Akta.ba
press

Na današnjoj Press konferenciji prezentovan je ovogodišnji sadržaj 34. Međunarodnog sajma knjiga i učila.

Sajam knjiga u Sarajevu obilježit će brojni događaji/susreti pisaca, izdavača iz BiH i dijaspore i nastup kulturnih centara koji djeluju u našoj zemlji, rečeno je na današnjoj press konferenciji na kojoj je prezentovan ovogodišnji sadržaj 34. Međunarodnog sajma knjiga i učila.

Sarajevo svakog aprila postaje glavna destinacija spisatelja i izdavačkih kuća iz BiH i svijeta. Važno obilježje i ovogodišnjeg Sajma knjiga su brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugli stolovi i izložb. Stručnoj i širokoj publici učesnici će se predstaviti kroz niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu, te će biti upriličen bogat prateći program.

Sajam knjiga obilježit će brojni događaji/susreti pisaca, izdavača iz BiH i svijeta i nastup kulturnih centara  koji djeluju  u našoj zemlji. Sajam  je  ove godine  stavio  u funkciju  33% više  prostora  u odnosu na prošlu godinu i preko 120 izdavača na 110 štandova imaju na raspolaganju ukupno 4.500 m2 u dvorani Mirza Delibašić, foajeu, svečanom salonu i  platou Centra Skenderija.

Direktor KJP Skenderija Damir Petrinić istakao je da će ovogodišnji sajam biti pun zanimljivih događaja te raznovrsnih programa namijenjenih posjetiteljima svih uzrasta i interesa.

"Definitivno možete očekivati mnoštvo zanimljivih izdavača, knjižara, knjiga, tribina, predavanja i još mnogo toga", istakao je Petrinić.

Na Sajmu će biti predstavljeno više od 100 djela u Bosanskoj kući, svečanom salonu, foajeu i platou Skenderije koje vodi  književnik Mirsad Bećirbašić.

Kao i svake godine, izdavači i izlagači su pripremili knjige za sve generacije, a repertoar je od dječijih knjiga i bojanki, svjetskih klasika, do najnovijih naslova sa domaće i svjetske autorske i izdavačke scene.

"Naša osnovna intencija je da predstavimo neke od glavnih tema. Sajam knjiga je jedan od najvažnijih kulturnih događaja u regiji i 34. Intenacionalni sajam knjiga predstavlja našu tradiciju, našu snagu koja je prepoznata na međunarodnom nivou", dodao je Petrinić.

"Ove godine želimo da ovaj sajam otvorimo jedanim posebnim pristupom a to je izdavaštvo i onom što se zove učeće ljudi u formiranju i oblikovanju jednog dijela", rekao je na današnjoj press konferenciji Ibrahim Spahić, predsjednik programskog savjeta Sajma.

Na press konferenciji su se obratili prof.dr.iur Razija Iza Mešević, medijatorica okruglog stola, Nadina Grebović-Lendo predstavnica Unveziteta Sarajevo, Adelaida Grabovica kao član stručng žirija, Suzana Dedić-dječiji grad i Midhat Kurtovći ću ime Biblioteka Sarajevo. 

U Centru Skenderija Sarajevo će u toku sajma biti realizovan niz programa pod motom Autorska prava i sloboda  izražavanja, posebno značajan je internacionalni Okrugli sto 13. aprila 2023. godine na kojem će učestvovati i Dunja Mijatović – Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope.

Moderatorica okruglog stola je prof. dr. iur. Razija Iza Mešević. Kroz okrugli stol realizovat će se predavanja sa ekspertima iz zemlje i svijeta. Već drugi dan sajma očekuje nas predavanje eksperta sa Goethe Instituta Janeta Clarka. U okviru okruglog stola koji koordinira dr. Lejla Alimanović, o značaju i perspektivama autorskih prava govorit će stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Helenska Republike, Savezne Republike Njemačke, Arapske Republike Egipat, Republike Austrije, Islamske Republike Iran, kao i predstavnica UNESCO-a.

Na Sajmu će tradicionalno biti obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava  u organizaciji Skenderija, IPC i UNESCO i Svjetski dan umjetnosti 15.4.2023. akcijom KNJIGA ZA RUŽU i  izložbama i promocijom  baštine Bosne i Hercegovine sa liste kulturnog i historijskog  blaga svijeta.

Posebne prezentacije očekuju posjetioce na štandovima izdavača, neprofitnih izdavača, institucija nauka, umjetnosti i kulture i samizdat izdavača iz zemlje i svijeta koji će promovisati svoja djela/zbornik radova, biblioteke, časopisi, dječije knjige, knjige poezije, romani, drame, monografije, knjige za osnovnu, srednju školu i fakultete i stripovi.

Sajam je pripremio specijalnu promociju E-izdavaštva i IT dostignuća, kao  i book radionice  i 21 izložbu i performanse i video prezentacije posvećene knjigama, autorima  i  umjetnosti stvaranja. 

Članovi Žirija  za dodjelu Nagrade Sajma su Adelaide Grabovica, Tamara Sarajlić Slavnić i Asmir Kujović, predsjednik.

Autor ovogodišnjeg vizuelnog identiteta sajma je akademski slikar i dizajner Kemal Hromić.

Ceremonija svečanog otvaranja sajma će se održati 12.04.2023. u dvorani Mirza Delibašić – Bosanska kuća sa početkom u 12:00 sati.

Info punkt je na platou Centra Skenderija u kućici ispred Službenog ulaza i Foajeu.

Na Sajmu će se koristiti ulaz iz Privrednog grada i izlaz iz foajea na plato.

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 10:00 do 19:00 sati.

Ulaz je slobodan za kolektivne i najavljene posjete.

Cijena ulaznice za posjetioce: 1,00 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza