Nagrade u 18 kategorija

Dodjelom nagrada u Sarajevu završen Međunarodni sajam knjiga i učila

18.04.2023. 09:45 / Izvor: Fena
sajam nagrade

Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je jučer 34. međunarodni sajam knjiga i učila u dvorani "Mirza Delibašić" u Skenderiji na kojem je učestvovalo više od 120 izdavača.

Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je jučer 34. međunarodni sajam knjiga i učila u dvorani "Mirza Delibašić" u Skenderiji na kojem je učestvovalo više od 120 izdavača iz Bosne i Hercegovine, regiona i šire.

Predsjednik Programskog savjeta Sajma knjiga Ibrahim Spahić rekao je da međunarodni sajam knjiga ima pravu publiku - ljubitelje knjige.

"To su oni koji istražuju, pored svih mogućih internet konekcija i različitih društvenih mreža, kako izgleda dodir sa knjigom. Imamo potrebu da ovo preraste u pravi kulturni festival posvećen knjizi", naveo je Spahić.

Na zatvaranju Sajma dodijeljene su sajamske nagrade u 18 kategorija. Između ostalih, dodijeljene su nagrade za uredništvo, najbolje oblikovanje knjige, ilustraciju knjige, najbolji izdavački poduhvat godine, najbolju promociju djela na Sajmu, najbolji udžbenik za visoko obrazovanje, nauku, najbolji štand i multimedijalnu promociju knjige, kulture i umjetnosti, najbolju bibliotekarku/bibliotekara, izdanja novih medija, za časopise iz književnosti, filozofije, sociologije i drugih humanističkih i društvenih nauka, očuvanje i valorizaciju književne baštine, za sistematsko objavljivanje svjetske književnosti, objavljeno književno djelo u dijaspori, te za e-izdavaštvo i nove tehnologije.

Članovi Stručnog žirija predsjednik Asmir Kujović te članovi Tamara Sarajlić Slavnić i Adelaida Grabovica razmatrali su prispjele prijedloge za sajamske nagrade iz 18 oblasti.

 

 

"Treba istaći da smo izabrali grupu od šest autora vezano za elektronsko izdavaštvo, što je nešto novo vezano za izdavaštvo u BiH", ustvrdila je Tamara Sarajlić Slavnić, izdvojivši posebno Mariju Fekete-Sullivan.

Predsjednik Društva bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj Samir Deumić je dobitnik nagrade na najbolju prvu knjigu objavljenu kod izdavača, učesnika Sajma. Riječ je o Udruženju "Daorson" iz Švedske. Deumićeva knjiga "Krug" tematizira problem porodičnog nasilja.

"Interesovalo me zlostavljanje u braku, dokle može ići taj koji zlostavlja i dokle osoba može trpiti zlostavljanje", precizirao je Samir Deumić.

On je također istaknuo da Društvo bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj također organizira Sajam koji je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja van BiH.

"Trilogija o Bosni" Valerije Skrinjar Tvrz izišla u izdanju IK "Lijepa riječ" iz Tuzle dobitnik je nagrade za izdavački poduhvat godine.

Šimo Ešić iz IK "Lijepa riječ" istaknuo je da se "Triologija o Bosni" sastoji iz tri romana "Na svojoj i plemenitoj", "Bosna i Soča" te "Jutro u Bosni".

"Valerija Skrinjar-Tvrz, najstarija bosanska živa književnica kojoj smo nedavno obillježili 94. rođendan, ispisala je tri romana u kojima je možda najljepše u književnosti naslikan bosanski duh od srednjovjekovlja do današnjih dana", kazao je Ešić.

Posebno priznanje za najbolju izložbu dobio je Ured UNESCO-a u Bosni i Hercegovini za izložbu "Stećci".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza