Bogat i šarolik program

Počinje manifestacija Posuško lito, najljepša razglednica Posušja

17.05.2023. 14:01 / Izvor: BHRT
posuško lito

Danas počinje manifestacija Posuško lito, najljepša razglednica Posušja. Ovogodišnja programska ponuda Lita je bogata i šarolika.

Danas počinje manifestacija Posuško lito, najljepša razglednica Posušja. Ovogodišnja programska ponuda Lita je bogata i šarolika. 

Ovogodišnji raznovrsni program zaustavio se na brojci 63, čime se u odnosu na prošlu godinu pomakao za ljestvicu više. Start je danas, kada u posušku kinodvoranu stiže popularni glumac Robert Kurbaša. Za domaću publiku će izvesti od kritike i publike hvaljenu autorsku monodramu „Ispit savjesti“. 

Kroz 5 mjeseci događanja, istaknuto je još nekoliko opsežnijih projekata poput druge Posuške desetke, maratona međunarodnog karaktera, Sportske igre mladih, tradicionalnog Festivala klapske pisme, koji se ove godine organizira po deveti put, Koncert filmske glazbe te veliki rok koncert predviđen za 13. kolovoza. 

Tu je i široka lepeza kulturnih i sportskih događanja, koncerata klasične glazbe, izložbi slika, književnih susreta, predstavljanja narodne baštine i raznih sportskih turnira.

Svake srijede od konca svibnja do početka srpnja nastupat će instrumentalisti Glazbene škole Posušje kroz nekoliko repertoara ozbiljne glazbe te izvedbom hitova iz animiranih Diznijevih filmova, a 18. lipnja pravi mali spektakl će napraviti već provjereni gosti, harmonikaši i limena glazba iz Livna. 

6. srpnja kreće kino pod zvijezdama, događaj za kog se prošle godine, unatoč postavljenih 500 sjedalica, tražila još jedna više. Od predstava, najavljeno je gostovanje HNK Mostar, čiji će glumci izvesti predstavu Zid. Druga predstava, naziva Dar, bit će poklon mladima u školama Čitluk i Vranić. 

I ove godine će 15. srpnja na Trgu hrvatskih branitelja biti organizirana likovna kolonija, a dan prije priznati autor Srećko Slišković upriličit će izložbu slika pod nazivom Povratak u varićak. Također u ovogodišnjem programu je i Večer ikavice koja čuva izvornu riječ od zaborava. Govoreći o narodnoj baštini, za sve njene ljubitelje tu su tradicionalne smotre folklora. Prva, dječija, na programu je 24. svibnja, a druga, inače sedamnaesta po redu, naziva Silo na ognjištu, je 12. kolovoza.

Što se tiče koncertnog programa, najavljen je nadaleko prepoznatljiv Festival klapske pisme, 9. po redu, koji kreće 5. kolovoza s natjecanjem muških, te večer kasnije ženskih klapa. I ove godine okupit će natjecateljski vrh ovog glazbenog izričaja po 12 muških i ženskih izvođača. Dodatni začin ove dvije večeri jesu i revijalni izvođači. Josip Drinovac i Ivana Jukić nastupaju prvu, dok će Alen Nižetić zabavljati publiku drugu večer. 

Drugi događaj kojeg je najavljen je Koncert filmske glazbe. Ove godine se organizira po 6. put, a na programu je 8. kolovoza. Od ostalih glazbenih događaja istaknuti su koncerti zvučnih imena poput Dalmatina i Opće opasnosti i Atomskog skloništa. Kada je riječ o velikom rok koncertu, ono što je do sad poznato jeste samo datum održavanja, 13. kolovoza, uz poruku kako publika neće ostati razočarana izborom.

Još jedan, po sadržaju jedinstven događaj Posuškog lita su Posuške igre bez granica koje su, unatoč 13-toj godini održavanja, održali svježinu i atraktivnost. Tradicionalno, održavaju se zadnjeg vikenda u srpnju. Mnoštvo je natjecateljskih kategorija, na koje su dobrodošli svi, od limača do seniora. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza