Autor dr. Enes Dedić

Trajna postavka izložbe "Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189-1461)" u Srebreniku

17.06.2023. 09:01 / Izvor: Akta.ba
muzej bosanskog kraljevstva

Muzej Bosanskog Kraljevstva sa ponosom najavljuje trajnu postavku izložbe "Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189-1461)" autora dr. Enes Dedić u saradnji sa Gradom Srebrenik.

Muzej Bosanskog Kraljevstva sa ponosom najavljuje trajnu postavku izložbe "Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189-1461)" autora dr. Enes Dedić u saradnji sa Gradom Srebrenik, 21.06.2023. godine u 19h na Starom gradu Srebrenik.

"Povelje bosanskih vladara i vlastelina srednjega vijeka predstavljaju jedan od najznacajnijih segmenata kulturne bastine dananje Bone i Hercegovine. Njhov znacaj iz dananje perspektive je visestruk. Ovi dokumenti nude Sirok spektar podataka o jednoj minuloj epohi i drzavi, ukazuju na sve elemente onovremene bosanske drzavnosti, politickim, privrednim, ekonomskim i kulturnim sistemima. Pojedine povelje su sadrzajnije, znacajnije i svecanije, neke su u javnosti postale iznimno poznate, druge potpuno zapostavljene. Zajednicka karakteristika im je da su to glasovi bosanskih banova, kraljeva, vlastelina, odnosno bosanskog naroda srednjega vijeka. S obzirom kako je, tokom pet stoljeca opstojnosti bosanske drzave, sacuvano samo nekokoliko procenata od ukupnog broja sacinjenih povelja, neminovno je preziviela slova, rijeci, recenice i poruke danas postovati, interpretirati i ispravno razumjeti", kaže dr. Enes Dedić.

"Misija Muzeja bosanskog kraljevstva je komunicirati sa gradžanima BiH i biti neposredno dostupan istima. Izložbe u Srebreniku, i to u trajnoj postavci za nas je veoma bitna. MBK ima zadatak djelovati na teritoriji cijele države i tim više smo sretni da naša izložba obogati ponudu jako bitne srednjovjekovne tvrđave u Srebreniku", navodi Adnan Hajrulahović, voditelj Muzeja bosanskog kraljevstva Cazin.

izložba povelja

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza