KULTURNO NASLIJEĐE

Katalonski "ljudski tornjevi" Minyons de Terrassa održali performans na Trgu Barcelone

10.07.2023. 14:32 / Izvor: Akta.ba
barcelona

Oko 240 takozvanih castellera grupe Minyons de Terrassa stiglo je u Sarajevo, gdje su pred posjetiocima izveli samo neke od svojih performansa.

Na Trgu Barcelone u naselju Mojmilo jučer je održan performans Castells, Udruženja “Minyons de Terrassa” , s ciljem obilježavanja 30. godišnjice katalonske kooperacije u Sarajevu i obilježavanja 28. godišnjice sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Oko 240 takozvanih castellera grupe Minyons de Terrassa stiglo je u Sarajevo, gdje su pred posjetiocima izveli samo neke od svojih performansa.

Delegat Vlade Katalonije Eric Hauck istakao je da u Bosni i Hercegovini nastup posvećuju žrtvama Srebrenice.

"Vrlo su nam važne kulturalne razmjene između Katalonije i Balkana. Na ovaj način predstavljamo svoju kulturu, a ”ljudske tornjeve” smatramo jednim od najreprezentativnijih simbola", kazao je Hauck.

Castells-kule od ljudi, UNESCO je 2010. godine proglasio nematerijalnim kulturnim naslijeđem. Ova tradicija na proslavama u katalonskim gradovima i manjim mjestima se prenosi s koljena na koljeno. Važno je istaći da je nastala na osnovu narodnog plesa muixeranga, koji je u Kataloniju stigao iz susjedne Valencije. Rasplesani seljani pravili su figure uz bubnjanje zvukova narodnih instrumenata, a u tom trenutku, kada je muzika prestala, učesnici plesne fešte postrojili su se u malu „živu piramidu“.

Nastup udruženja “Minyons de Terrassa” podržala je Vlade Katalonije u saradnji sa Turističkom zajednicom Sarajevo, Općinom Novi Grad Sarajevo, Centrom za informiranje o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Grada Sarajeva i Udruženjem Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza