više od 2500 ljudi

Zvjezdan Ružić i njegov Pianotron na slapovima Kravice održao spektakularni koncert

11.07.2023. 12:02 / Izvor: Akta.ba
Pianotron
OTVORI GALERIJU

Neustrašivi pijanista Zvjezdan Ružić ponovo je zaplovio sa svojim Pianotronom na plutajućoj pozornici, ovaj put ispod slapova Kravice u Ljubuškom.

Neustrašivi pijanista Zvjezdan Ružić ponovo je zaplovio sa svojim Pianotronom na plutajućoj pozornici, ovaj put ispod slapova Kravice u Ljubuškom.

Sam muzičar je rekao kako mu je ovo najizazovniji i najluđi koncert do sada. "Plutao sam s Pianotronom po jezeru i moru, nastupao na mnogim lijepim lokacijama, ali ovo – koncert ispod slapova – nikad! Brutalna filmska scena, a ja privilegiran da budem “glavni glumac” u njoj. Nemam riječi."

Ove subote vodopad Kravica transformirao se u najljepšu pozornicu na svijetu, na kojoj je nastupio višestruko nagrađivani pijanista Zvjezdan Ružić, koji je tog dana sa svojim solističkim projektom Pianotron, osvojio više od 2500 ljudi.

"Ovo je definitivno bio najluđi koncert u mojoj karijeri. S Pianotronom sam već plutao na jezeru i moru, nastupao sam na mnogim lijepim lokacijama, ali ovo – koncert ispod slapova – nikad!  Sve je bilo pomalo nestvarno. Dok sam svirao, u pozadini je žuborio slap Kravice, slap koji “pjeva” sam za sebe.. A sve se na kraju priče nekako stopilo u jednu zajedničku melodiju. Ja sam se prilagodio slapu, a u nekim trenucima sam imao osjećaj kako se je i taj slap “prilagodio” meni. Magija, kažem vam. Ovim nam je riječima Zvjezdan ukratko opisao svoj doživljaj koncerta."

Čovjek Orkestar, kako ga nerijetko nazivaju, otvorio je koncert numerom Michaela Jacksona Beat It, u svom originalnom Pianotron aranžmanu. Dok su mnogi očekivali “nekog ozbiljnog plahog pijanistu”, na pontonu se je pojavio Zvjezdan i još jednom dokazao da je puno više od nagrada, koje samo potvrđuju njegov talenat, muzikalnost i predanost muzici. Nasmijan, odjeven u vesele boje, koje savršeno dočaravaju njegov razigrani duh. Već u prvim taktovima koncerta postalo je svima jasno da je Zvjezdan sve, samo ne običan pijanista

 

Energija je tokom koncerta iz Zvjezdana i njegovih instrumenata prštala na sve strane, usklađena sa snažnim slapovima koji su u pozadini savršeno pratili ritam njegove muzike. "Sve je bilo pomalo nestvarno. Dok sam svirao, u pozadini je žuborio slap Kravice, slap koji “pjeva” sam za sebe. A sve se na kraju priče nekako stopilo u jednu zajedničku melodiju. Ja sam se prilagodio slapu, a u nekim trenucima sam imao osjećaj kako se je i taj slap “prilagodio” meni. Magija, kažem vam", izjavio je ovaj inovativni muzičar.

Da je oduševljenja bilo na pretek, svjedočila su brojna rasplesana lica, na stotine mobitela koji nisu prestajali snimati njegovu svirku, a ono najljepše – još stotine onih koji od silnog uzbuđenja i u nevjerici, nisu skidali pogled sa maestralnog nastupa Pianotrona. Zvjezdan je savršeno iznio ovaj koncert, sam na toj plutajućoj pozornici, po najvećem suncu, ne obazirući se na vrućinu niti na rizik kojem se izložio, ne bi li publici na Kravici dao apsolutno sve što ima. Ono što muzičara čini umjetnikom Zvjezdan je objasnio bez ijedne riječi, notama i svakom sekundom koju je nesebično podijelio sa svakim u publici. To mogu samo najveći, a Zvjezdan i njegov Pianotron to apsolutno jesu. Iako mu je ovo bio tek prvi koncert u BiH, sigurni smo da je ovo tek prvi u nizu koncerata koje će Zvjezdan priuštiti Bosansko Hercegovačkoj publici.

Zvjezdan je koncert zaokružio potpuno neočekivanom saradnjom, nastalom kako nam je otkrio, samo nekoliko dana prije koncerta. Riječ je o Zvjezdanovoj obradi muzike “Dancing Queen” grupe ABBA, ali ovoga puta u afričkim ritmovima. Nakon što je Zvjezdan sa svojim klavirom pošteno rasplesao publiku, odjednom se na LED ekranima pojavio Aliddeki Brian, multiinstrumentalista i pjevač iz Ugande, koji je svojom interpretacijom, ovoj numeri dao potpuno novi doživljaj.

Onaj osjećaj probijanja svojih dosadašnjih granica, još jedna nova stepenica na putovanju mene i mog Pianotrona. Bio je ovo jedan visoko rizični poduhvat koji je na kraju dana bio nagrađen čistom čarolijom; dan bez oblaka na nebu, vodopad u svom punom sjaju, savršeni tehnički uslovi zahvaljujući mom sjajnom timu i organizatorima.

Cijeli je koncert snimao Medvid iz Pule, te uskoro očekujemo i javno prikazivanje ovog spektakla.

Koncert su podržali Toni Kraljević, ministar finansija Federacije BiH, Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog, Turistička zajednica grada Ljubuškog, Ministarstvo finansija Županije Zapadnohercegovačke na čelu s Blagicom Leko, Nikica Vučić, direktor Javnog Preduzeća Parkovi i Yamaha Music Europe čiji je Zvjezdan službeni artist za cijeli svijet. Za organizaciju i koordinaciju cijelog događaja neprocjenjivu podršku je dala Ivana Šaravanja, predsjednica udruženja Intro i direktorica Muzičke škole Ljubuški.

Ovaj izuzetno tehnički zahtjevan koncert ne bi se mogao ostvariti bez Zvjezdanovih sjajnih saradnika.  Zvjezdanov ton majstor Fabijan Lončarić se maestralno izborio sa snažnim zvukom slapova te na oduševljenje svih prisutnih napravio savršeni zvuk. Ponton na kojem je Zvjezdan sigurno plovio izgradili su vrijedni radnici JP Parkovi Ljubuški, koji su čitavo vrijeme događaja koncerta bili puna podrška na terenu. 

Sjajan tim AAP Electronica je postavio čitav razglas, provlačio kablove kroz vodu, postavljao i kontrolisao LED ekrane tokom cijelog nastupa. Japan Piano Center iz Ljubljane za Zvjezdana je dopremio prekrasan skupocjeni Yamahin klavir koji su postavili na ponton kako bi Zvjezdan mogao plutati ispod slapova. Amer Šanjta, naštimao je klavir što je bilo posebno zahtjevno s obzirom na jako sunce i visoku količinu vlage u vazduhu.

Ovaj su događaj za vječnost zabilježili fotografkinja Maja Prgomet te Medvid produkcija iz Pule koja je snimala cijeli spektakl. Izazov je bila i količina električne energije koja je bila potrebna za realizaciju cijelog spektakla, a za što se pobrinuo Mili Gaće, odnosno kompanija Pro Stage koji su dopremili agregat, koji je uspio iznijeti cijeli koncert bez i jedne tehničke poteškoće.

Dizajn vizuala za plakate, osmislila je Melanie Grabar, a za print svih promotivnih materijala zaslužan je Zvonimir Madžar i njegova kompanija Convoco.

Bez ovako sjajne ekipe na ovako tehnički rizičnom terenu ovakav spektakl ne bi bio moguć. Ponosan sam i zahvalan svima na sjajnoj saradnji koju smo ostvarili, dodao je Ružić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza