Panel diskusija

Potrebno sistemsko rješenje i izrada elaborata o lokacijama za oslikavanje murala

16.11.2023. 13:52 / Izvor: Fena
Panel diskusija

U okviru manifestacije Dani evropskog naslijeđa, u Federalnom ministarstvu kulture i sporta održana je, po prvi put, panel diskusija o muralima.

U okviru manifestacije Dani evropskog naslijeđa, u Federalnom ministarstvu kulture i sporta održana je, po prvi put, panel diskusija o muralima i grafitima u javnom prostoru. 

U diskusiji su sudjelovali predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Općine Ilidža i umjetnici Benjamin Čengić, Srđan Marković i Adnan Hamidović Frenkie, kao i profesori fakulteta iz oblasti dizajna i umjetnosti.

Diskusiju je moderirala Aida Bičakčić, kustosica kolekcije Ars Aevi, koja je naglasila da je suština ovog susreta kreiranje sinergije između stručnjaka iz oblasti zaštite kulturne baštine i umjetničke scene.

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević je pozdravila sudionike i istakla kako je "raduje što Federalno ministarstvo kulture i sporta zaista postaje hram kulture i sporta zahvaljujući ovakavim događanjima i da će se razgovori i saradnja s umjetnicima u Ministarstvu nastaviti i ubuduće".

Na kraju panel diskusije je zaključeno da je potrebno sistemsko rješenje i izrada elaborata o lokacijama za oslikavanje murala sa svim uslovima i mjerama kako bi se očuvala baština i zaštićena historijska jezgra. Sistemsko rješenje je potrebno na kantonalnom i federalnom nivou.

Zaključeno je da je potrebno ojačati komunikaciju i saradnju institucija, kao i komunikaciju sa umjetnicima i obrazovnim institucijama. Dati su prijedlozi o postavljanju legalnih prostora za grafite kako bi se spriječilo ispisivanje na dobrima baštine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza