TRADICIJA NAŠIH NARODA

Sevdalinka kao tema Dana evropskog naslijeđa, završna manifestacija 12. decembra

29.11.2023. 14:08 / Izvor: Fena
sevdalinka

Federalno ministarstvo kulture i sporta upriličilo je prigodan program u okviru obilježavanja Dana evropskog naslijeda.

Federalno ministarstvo kulture i sporta upriličilo je prigodan program u okviru obilježavanja Dana evropskog naslijeda. Današnja tema bila je sevdalinka, bosanskohercegovačka gradska pjesma.

Resorna ministrica Sanja Vlaisavljević kazala je za sevdalinku da je to tradicija Bosne i Hercegovine, tradicija naših naroda.

"I danas evo treba čuti zvuk te prelijepe melodije, ovdje ispred zgrade Federalnog ministarstva kulture i sporta", naglasila je u izjavi novinarima.

Načelnica Službe za naučno-istraživački rad Zavoda za zaštitu spomenika Azra Lojo-Hajro kaže da je moto  manifestacije Dani evropskog naslijeđa nematerijalna baština, a sevdalinka je nešto što se baštini u Bosni i Hercegovini niz godina.

"Kažemo da je to gradska, urbana, ljubavna pjesma", naglasila je. 

Na šetnici ispred zgrade Federalnog ministarstva kulture i sporta, nastupili su danas članovi Fondacije Sevdah koja se bavi očuvanjem i afirmacijom sevdaha i sevdalinke kao duhovne prepoznatljivosti bosanskohercegovačkog života. Njihov osnovni cilj je njegovanje bosanskohercegovačkog duha u muzičkoj umjetnosti, s posebnim akcentom na sevdalinku. Fondacija Sevdah kreira veliki arhivski fond sačinjen od napisa o sevdalinki, notnih zapisa, tekstova, sjećanja doajena sevdalinke i fotografija iz njihovih privatnih ostavština, potiče na produkciju novih snimaka sevdalinki u interpretacijama vrhunskih izvođača svih generacija, te potiče na pisanje novih publikacija, istraživačkih izvještaja, knjiga i zbirki pjesama, vodeći računa o njihovoj referentnosti. 

Sevdalinka je jedinstvena muzičko-poetska forma čiji su ljepota i kvalitet neupitni, a to su glavne reference koje joj osiguravaju trajnost.

Današnji događaj jedan je od sadržaja manifestacije Dani evropskog naslijeđa Federalnog ministarstva kulture i sporta koja je započela u septembru, kad je i raspisan konkurs ‘Mladi i naslijeđe’. Na temu ‘Živa baština’ pristiglo je dosta radova, a najbolji radovi bit će prezentirani na završnoj manifestaciji planiranoj za 12. decembar u Mostaru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza