45. Leda BH Fashion Week Sarajevo

Lejla Tabak predstavila autorsku kolekciju pod nazivom Prêt-à-Pletèe by Motherhands

07.12.2023. 11:34 / Izvor: Akta.ba
fashion week
OTVORI GALERIJU

Foto: Ensad Adilović - Kinez i Sanela Babić

Brend Mothershands je nastao prije 4 godine i registrovan je pod nazivim Stari tradicionalni zanati "LeMu".

Ove godine, slaveći Sarajevo kao kreativni grad umjetnosti, mode i kulture, podržavajući nove talente i talente u usponu te održiva i odgovorna poduzeća, 45. sezonsko izdanje po prvi put pokrenula je  VODA LEDA!

Tokom ovogodišnjeg izdanja 45. LEDA BH Fashion Week Sarajevo koji je održan u organizaciji Udruženja modnih kreatora BiH i izvršnoj produkciji Abc Models Mgmt Inernational, publika u Sarajevu je imala priliku uživati u bogatom modnom programu i zanimljivim i inovativnim autorskim kolekcijama.

Programski sadržaj tokom tri dana održavanja bio je na nivou svjetskih modnih događaja, a LEDA BH Fashion Week Sarajevo s razlogom je još jednom etiketiran kao najutjecajnija modna manifestacija u regiji.

Brend Mothershands je nastao prije 4 godine i registrovan je pod nazivim Stari tradicionalni zanati „LeMu“. Nastao je iz kćerkine želje da nani i majci vrati osjećaj korisnosti i da im ova priča i njihov rad služe kao art terapija. Tim čine tri generacije, nana (Zakira Begić), mama (Mubera Tabak) i kćerka (Lejla Tabak Šiljak). Do sada su osmislile preko 98 paterna i prodale preko 420 proizvoda. 

Nana unosi iskustvo, mama strpljenje i pedantnost, a kćerka kao print dizajner po struci osmišljava paterne, krojeve i kombinuje boje. Ono što su kupci najviše prepoznali su uzajamna podrška i ljubav koju njih tri grade jedna prema drugoj.

Njihova želja je da revolucioniziraju ručno pletene odjevne predmete, istaknu važnost, unikatnost, kvalitet i dugotrajnost slow fashion proizvoda. Inspiraciju pronalaze u pletenoj modi 60-80tih, kombinuju je sa minimalističkim geometrijskim formama, a inspiraciju za paterne i kombinaciju boja pronalaze u šarama perja mnogobrojnih ptica koje se pronalaze u prirodi. Misija im je da pokušaju evoluirati ručno odjevne predmete kako na BH modnoj sceni, tako i šire i biti dio tima koji teži da se ova vrsta izrade odjevnih predmeta svrsta u prepoznatljivu umjetničku formu.

kinez

Revijalnu izložbu autorske kolekcije Lejle Tabak @leknitt, a koja je predstavljena na 45 Leda BH Fashion Week Sarajevo, u prepunoj kongresnoj dvorani Hotela Holiday, možete pogledati na modnoj platformi odnosno na linku.

Za estetsku pripremu modne revije Lejle Tabak bili su zaduženi Makeup Academy Banja Luka by Tamara Stojanović i frizerski salon Irma Sarajevo.

Inače, Abc Models Mgmt International  i BH Fashion Week Sarajevo ove godine slavi 25 godina postojanja tokom kojih je predstavljeno preko 2000 domaćih dizajnera i studenata modnog dizajna, preko 300 inozemnih dizajnera i 900 brendova na 60 gradskih lokacija u Sarajevu, te isto toliko lokacija u Banja Luci, Tuzli i Mostaru na kojima je prisustvovalo preko 400.000 posjetitelja, dok je u organizaciji BH FASHION WEEK-a do sada učestvovalo preko 20.000 ljudi. Realizovano je više od 25 humanitarnih akcija.

Udruženje manekena i modnih kreatora BiH, Abc Models Mgmt Inernational  i BH Fashion Week Sarajevo izražavaju zahvalnost generalnom sponzoru Voda LEDA, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Hotelu Holiday, Hyundai, Hercegovina vino, brendu Trend, Make up „Crystal Beauty“ by Ajla Čengić, Frizerskom salonu „Fashion“ Sarajevo, Make up artistici Anastasiji Medić, Frizerskom salonu „Irma“, Make up Academy Banja Luka by Tamara Stojanović, Hair by Mirela Barakovac te svim učesnicima, posjetiteljima, medijskim partnerima i sponzorima koji su svojim doprinosom omogućili uspješno održavanje ovogodišnjeg 45. Leda BH Fashion Week Sarajevo Live & Digital Edition.

Ove godine, DIGITAL EDITION 45. Leda BH Fashion week Sarajevo je donio nove revijalne i video prezentacije koje  publika može pogledati tokom cijele godine na modnoj platformi www.bhfwsa.com a koja nudi jedinstven multimedijalni sadržaj, uključujući intervjue, revijalne i video prezentacije autorskih izložbi dizajnerskih kolekcija i domaćih obrtnika, poduzetnika malih domaćih brendova, highlights-e i trenutke iza scene vrijedne čekanja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza