Sporna poruka

Retuširani plakat Filozofskog fakulteta u Mostaru još uvijek diže tenzije

06.02.2024. 14:06 / Izvor: Agencije
mo

Da li je igranje sa AI bilo pretjerano?

Nakon što je Filozofski faluktet Sveučilišta u Mostaru u petak objavio je promotivni plakat za ljetnu školu koju će u julu mjesesu s IPSA-om održavati u Mostaru, prikaz Starog mosta i njegove okolice je zbunio ali i zgrozio građane Mostara ali i BiH. 

Na plakatu je vizual Mostara na kojem dominira Stari most ali je sporna vizura oko mosta na kojoj su uklonjeni simboli poput munara džamija koje su u stvarnom slikovitom prikazu mosta vidljive. 

Mjesta na kojima su inače džamije, vizualni prikaz je zamijenio bezličnim tornjevima kojima su neki pripisali sličnost sa crkvenim zvonicima. 

Nekadašnji gradonačelnik Mostara i direktor mostarskog Centra za mir i multietničku saradnju Safet Oručević za "Avaz" je izjavio da ga je puno zbunjenih ljudi, pa i prijatelja pitalo za komentar spornog plakata Filozofskog fakulteta.

"Nikome nije jasno zašto se to radi, ne mogu razumjeti ni zašto bi umjetnička sloboda autora rezultirala takvim falsifikatom.", rekao je. 

"To potpuno ne odgovara činjenicama, ne odgovara istoriji ni odnosu prema mostu kakav bi trebalo da dolazi iz tih krugova. Zato je ovo pitanje za neuropsihijatriju, ovo više nije pitanje za normalne ljude. Njihov odnos i pokušaj da od mosta naprave neku svoju simboliku, bez izvinjenja zbog svega što je bilo, bez jasnih, javnih činjenica o rušenju mosta, presudi u Hagu... igrati se s ovim stvarima je pitanje za neuropsihijatre. Dugo je vremena prošlo, ali bez izvinjenja za zločine, za rušenje mosta, dok istinski ne pokažu da je to naš zajednički simbol, kao što mi i želimo da to urade, do tada će ovim provokacijama samo sebi nanositi štetu", zaključio je za "Avaz" Oručević.

Nakon reakcija javnosti, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru oglasio se kako odustaje od organizacije ljetne škole ''Methodology of Political Science: New Issues and Trends'' zbog, kako su naveli, upućenih prijetnji smrću i govora mržnje koje su spomenuti događaj istisnule iz akademske sfere te od njega stvorila ''ne samo politički, već i sigurnosni problem'', prenijela je Fena.

''Ovim činom želimo zaštiti sve profesore koji su trebali sudjelovati na ljetnoj školi, potencijalne studente koji su imali namjeru doći u Mostar, ali spriječiti negativan publicitet koji je nametnut kako Filozofskom fakultetu tako i IPSA-i'', stoji u priopćenju.

S Filozofskoj fakulteta ističu kako s obzirom na to da je plakat ljetne škole izazvao gomilu dezinformacija, pogrešnih interpretacija, te vrlo zlonamjernih komentara, još jedanput skreću pozornost kako se radi o plakatu generiranom od strane umjetne inteligencije kojeg su preuzeli s Freepik.com, o čemu se svako može osobno uvjeriti.

''Da cijela priča bude još grotesknija upravo je u samom nazivu izvornoga predloška istaknuta "Koski Mehmed-pašina džamija". Dakle, od svih mogućih vjerskih znamenitosti u gradu Mostaru na plakatu je istaknut upravo minaret. Toliko o isključivosti, nesnošljivosti i islamofobičnosti.Promicatelji mržnje koji su ovu hajku i pokrenuli dodatno su potaknuli atmosferu straha, nepovjerenja i netrpeljivosti među građanima, a gradu Mostaru i državi u koju se toliko kunu, preventivno 'izbili'' jedan, po svakom segmentu, hvalevrijedan i akademski izvrstan globalni događaj'', ističe se u priopćenju. 

S Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru poručuju kako će bez obzira na sve nastaviti svoju misiju internacionalizacije obrazovanja, promicanja međukulturnoga dijaloga i suživota, te podizanja kvalitete znanosti i visokoga obrazovanja u Bosni i Hercegovini, prenijela je Fena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza