Predstavili novi spot u svom stilu

"Zabranjeno pušenje": "Čovjek starog kova" vodi nas na putovanje kroz emocije

07.03.2024. 15:00 / Izvor: Akta.ba
zabranjeno pušenje

Scenario za spot "Čovjek starog kova" napisao je Sejo Sexon, a režiju potpisuje Tomislav Fiket.

Nakon "Korona hit pozitivan", "Ekrema" i "Ispod radara", Zabranjeno pušenje predstavlja četvrti spot sa dvostrukog albuma "Karamba!", za pjesmu "Čovjek starog kova".

Pjesma autorskog dvojca Sexon - Lović nosi jasnu poruku o hrabrosti, buntovništvu i čovječnosti, a kadrovi ove priče oživljeni su na Neretvi, na lokaciji veličanstvene bitke za ranjenike iz Drugog svjetskog rata, koja je bila ilustracija za ovu pjesmu.

Spot je režirao Tomislav Fiket, koji je radio na brojnim spotovima Zabranjenog pušenja kao što su "Možeš imat' moje tijelo", "Mile Hašišar", "Pos'o, kuća, birtija", "Pupoljak", "Počasna salva", "Dobro dvorište", "Modni guru”, a u njemu se kao "čovjek starog kova", u glavnoj ulozi pojavljuje Dejan Orešković Klo, basist benda.

U spotu pored članova grupe sudjeluju i glumac Asim Ugljen, kao i dječaci Kenan Idrizović i Vito Sučić, a korišteni su i kadrovi legendarnog filma Veljka Bulajića "Bitka na Neretvi". "Čovjek starog kova" priča je o ljubavi i naslijeđu, važnim porukama koje se prenose s koljena na koljeno, poštovanju prema idealima prethodnih generacija, ali i buntu koji ne smije biti ugašen.

Dokle god imamo na umu da "pravi omladinac vazda piše antidržavne parole", ne treba se bojati za budućnost", poručuje povodom objavljivanja spota Sejo Sexon, frontmen benda.

Snimanje su pomogli JU Muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi" Jablanica, Općina Jablanica, OKC UrbanArt, JP Filmski centar Sarajevo i Osnovna škola Ščitarjevo, a spot "Čovjek starog kova" promoviran je jučer u Muzeju "Bitka za ranjenike na Neretvi" u Jablanici.

"...Deda, deda, moj si heroj, čovjek častan, starog kova Neki drugi bitni ljudi sada sjede tamo Deda, Maršal je već star, deda, Maršal nije kriv, što ne sjeća se više 'ko je onda bio s njim..." tek je jedna strofa ove sjajne pjesme. 
 

Scenario za spot "Čovjek starog kova" napisao je Sejo Sexon, a režiju potpisuje Tomislav Fiket.

Svo oružje koje je korišteno za snimanje spota, su rekviziti ili deaktivirano vatreno oružje koje je u regularnoj primjeni filmske industrije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza