Prvi koji je u ovoj godini probio granicu

Ovaj film zaradio je preko 200 miliona dolara u samo tri dana

08.03.2024. 12:50 / Izvor: N1
dune

Tačnije, film je zaradio 217 miliona dolara na svjetskim kinoblagajnama.

Film Dune: Part Two, nastavak epske naučno-fantastične avanture Denisa Villeneuvea, postigao je impresivan uspjeh na svjetskim kinoblagajnama, zaradivši preko 200 miliona dolara u samo tri dana od početka prikazivanja.

Tačnije, film je zaradio 217 miliona dolara na svjetskim kinoblagajnama, čime je postao prvi film u ovoj godini koji je probio granicu od 200 miliona dolara zarade, s tim da se još nije ni počeo prikazivati u Kini i Japanu. Očekuje se da će Dune: Part Two u nadolazećim sedmicama lako nadmašiti svog prethodnika, koji je u kinima zaradio 435 miliona dolara.

Dune: Part Two ima budžet od 190 miliona dolara, a da bi bio studijski isplativ, mora zaraditi barem 500 miliona dolara, piše The Hollywood Reporter. Scott Mendelson, stručnjak za box office, predviđa mu konačnu globalnu zaradu između 570 i 630 miliona dolara.

U jednom trenu bio je najbolje ocijenjen film na IMDb-ju

Podsjetimo, najnoviji Villeneuveov film, drugi dio Dine, ujedno je i najduži njegov film te sveukupno traje 166 minuta, što je 11 minuta duže od prethodnika. Nastavak priče nadovezuje se na prvi film i prati Paula Atreidesa (Timothée Chalamet), koji s vojskom Fremena ratuje protiv zle porodice Harkonnen.

Veliki naglasak stavljen je na odnos Paula i Chani (Zendaya), čije poznanstvo očito postaje ljubav. Dodatak drugom dijelu su Shaddam IV (Christopher Walken), Feyd-Rautha (Austin Butler) i princeza Irulan (Florence Pugh).

Film je oduševio kritičare i gledatelje, a u jednom je trenutku, prije prikazivanja u kinima, bio najbolje ocijenjen film na IMDb-ju s ocjenom 9.4/10. Uspio je prešišati kultni klasik The Shawshank Redemption (9.3), kao i filmove The Godfather (9.2) i The Dark Knight (9.0).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza