Od 17. do 22. aprila

Sarajevski sajam knjiga od 17. aprila domaćin izdavačima, autorima i čitaocima

05.04.2024. 08:22 / Izvor: Akta.ba
sajam knjige

Internacionalni Sarajevski sajam knjiga, uz brojne najavljene sadržaje, bit će održan od 17. do 22. aprila.

Internacionalni Sarajevski sajam knjiga, uz brojne najavljene sadržaje, bit će održan od 17. do 22. aprila.

Predsjednik Programskog savjeta Sarajevskog sajma knjiga Ibrahim Spahić govoreći na konferenciji za medije o predstojećem Sajmu, istaknuo je da ga dočekujemo bez značajnih bosanskohercegovačkih pisaca čija djela su obilježila savremenu književnu scenu. Njihova riječ i djela imali su, kazao je, poseban utjecaj u bosanskohercegovačkoj, a zahvaljujući prijevodima i u svjetskoj književnosti i umjetnosti.

"Svjetski dan knjiga i autorskih prava obilježit ćemo inspirirani baštinom Cervantesa i Shakespearea, sjećanjem na Dževada Karahasana, Ivana Kordića, Marka Vešovića, Stevana Tontića, Hadžema Hajdarevića, Mirsada Bećirbašića i Abdulaha Sidrana, koji više nisu s nama", istaknuo je Spahić.

On je također naveo da se Sajam održava u partnerstvu s PEN Centrom i Društvom pisaca BiH, Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH i Bibliotekom Sarajevo te uz učešće bosanskohercegovačkih naučnih, kulturnih i muzejskih institucija i univerziteta povezuje sve sudionike u produkciji i afirmaciji autora i izdavača.

Centralni događaj ovogodišnjeg Sajma knjige bit će međunarodni okrugli sto o prevodilačkoj djelatnosti.

U okviru promotivnih aktivnosti sajma u Bosanskoj kući predstavit će se više od 100 autora, izdavača i biblioteka.

"Tradicija našeg sajma je da ima teme kojima okuplja izdavače i autore. Plakati XXXV Sarajevskog sajma knjiga 2024. najava su naše namjere da obnovimo kandidaturu Sarajeva za Svjetski grad knjige. To je izuzetan projekt  UNESCO-a i IPA-e. Učinimo to sa saznanjem: Zrno po zrno – pogača, kamen po kamen – palača, sa sinergijom svih učesnika Sajma i našeg grada koji se obnavlja i izrasta u dinamičan evropski centar umjetnosti zahvaljujući svojoj baštini i savremenim piscima", kazao je Ibrahim Spahić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza