Ovči Brod: Kamena ćuprija u blizini Nevesinja kandidat za UNESCO-ovu listu

29.10.2014. 17:21 / Izvor: eKapija.ba

Priča se da je turska vojska koja je iz Mostara išla na čuvenu bitku na Grahovo, danima prelazila preko mosta, i dalje, Sopota i Zaloma, starim makadamskim putem u pravcu Gacka i Crne Gore.

Most Ovči Brod kamena ćuprija u blizini Nevesinja koji potiče iz vremena otomanske okupacije, a nalazi se kod sela Bratač.

Po jednoj verziji gradio ga je čuveni turski graditelj Hajrudin, istovremeno sa gradnjom starog mosta u Mostaru, a po onoj drugoj, narodnoj, sagradila ga je udovica bega Ljubovića koja je rano ostala bez muža, da bi tako mogla dolaziti do ljubavnika koji je živio na drugoj obali.

Dug vremenski period to je bio jedini most na rijeci Zalomci.

Priča se da je turska vojska koja je iz Mostara išla na čuvenu bitku na Grahovo, danima prelazila preko mosta, i dalje, Sopota i Zaloma, starim makadamskim putem u pravcu Gacka i Crne Gore.

Most je nekada imao ogradu istu onakvu kamenu kao na Starom mostu u Mostaru, ali je prilikom velike poplave 1954. godine ostao bez nje. Rijeka Zalomka je tada prelila most srušivši ogradu, a njeni ostaci i danas su vidljivi u koritu rijeke ispod mosta.

Rijeka Zalomka većim dijelom svoga toka u ljetnjim mjesecima teče kao podzemna rijeka.

Svakog proljeća stada ovaca iz nižih predjela Hercegovine idu na planine, gdje se zadržavaju do kasne jeseni i prvog snijega. Pošto je most bio jedini način da se pređe rijeka, pretpostavlja se da je po tome i dobio ime.

Ovaj neobični most je, zajedno s nekropolom stećaka na području Kalufa, predložen za nominaciju i potencijalni su kandidati za UNESCO-ovu listu Svjetskog kulturnog nasljeđa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza