"Labuđe jezero" u Sarajevu tek krajem 2017.

20.12.2016. 14:08 / Izvor: Faktor
'Labuđe jezero' u Sarajevu tek krajem 2017.

Novi dogovoreni termin, otkazali su ruski umjetnici iz tehničkih razloga, jer nisu bili u mogućnosti prekinuti tok svjetske turneje.

Otkazivanje dugonajavljivanog baletnog spektakla na ledu “Labuđe jezero“ koji se u izvedbi Državnog baleta St. Petersburg trebao održati 12. decembra, pa onda i 20, dakle na današnji dan, izazvalo je burne reakcije u javnosti.

Mnogi su taj čin ocijenili neprofesionalnim, jer je narušio ugled glavnog grada naše zemlje, a krivcima su proglasili organizatore iz "Sarajevo Diska" i čelne ljude iz Vodovoda. Balet je, podsjećamo, prvi put otkazan zbog redukcije vode, kada organizatori nisu bili u mogućnosti da formiraju ledenu plohu, dok su iz Vodovoda tvrdili da bi vodu pustili, da su organizatori to od njih zatražili.

Novi dogovoreni termin, otkazali su ruski umjetnici iz tehničkih razloga, jer nisu bili u mogućnosti prekinuti tok svjetske turneje. Tim povodom čelni ljudi agencije ART BG iz Sofije i PRAGMA iz Skoplja, zaduženi za bukiranje ansambla te tehničko-logističku realizaciju predstave, zajedno sa bh. organizatorom gostovanja pojasnili su na današnjoj pres-konferenciji razloge otkazivanja u ovoj sezoni i najavili novi termin.

"Imali smo poteškoće koje je bilo teško otkloniti. Prvi put nismo mogli formirati ledenu plohu, a drugi put iz logističkih razloga predstava je odgođena. Kamion koji pravi led nije mogao doći, jer bi to poremetilo njemačku turneju predstave. Dogovorili smo novi datum, pa će 18. novembra naredne godine Sarajlije vidjeti ovaj spektakl na ledu", kazao je Edin Muftić, direktor "Sarajevo Diska". 

Daniel Stefanov, direktor ART BG iz Sofije, dodao je da će 18. novembra 2017. godine biti izvedene čak dvije predstave, od čega jedna za djecu.

"Žao mi je što se sve ovo dogodilo, jer Sarajevo ima veliki potencijal, a u prilog tome svjedoči da je ovdje bio veći interes nego u nekim većim metropolama", istakao je Stefanov.

Na konferenciji za novinare govoreno je i o refundiranju novca za kupljene ulaznice i već od sutra svi će moći vratiti svoj novac na mjestima gdje su kupili karte. Oni koji žele mogu zadržati ulaznice koje će važiti za novi termin izvođenja predstave.

Kristijan Stefanovski, organizator balkanske turneje baletnog spektakla na ledu, istaknuo je da su sarajevski organizatori sve na vrijeme ispoštovali, i da mu je žao što sve nije ispalo kako je trebalo.

Faktor/Hayat

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza