40 godina bez najvećeg komičara u istoriji filma

26.12.2017. 09:34 / Izvor: Akta.ba
40 godina bez najvećeg komičara u istoriji filma

Kao Skitnica je na filmu debitovao u komediji "Dječje auto trke u Veneciji" (Kid Auto Races at Venice) 1914. godine.

Juče je navršeno tačno 40 godina kako je svijet napustio Čarli Čaplin, veliki glumac i reditelj iz vremena nijemog filma. Čaplinova karijera jedna je od najimpresivnijih u umjetnosti uopšte, budući da je on proveo skoro 75 godina na sceni.

Rođen je 16. aprila 1889. u londonskom Volvortu, u braku dvoje zabavljača u varijeteu, koji su se rastali prije nego što je Čarli napunio tri godine. Prvi put se pojavio pred publikom sa 11 godina (1900.). Kasnije je dobio stalni posao u pozorištu, a 1910. preselio se u SAD. 

Čaplin je bio legenda nijemog filma. Igrao je glavne uloge i pisao scenarija i muziku. Snimio je više od 80 djela, od kojih su većina kratki filmovi. 

Njegov vječiti glavni lik bio je Skitnica, lutalica otmenog držanja i džentlmenskog ponašanja. Lik koji nosi uski kaput, prevelike pantalone i raspadnute cipele, polucilindar i bambusov štap. Zaštitni znak su mu bili potkresani brkovi. 

Kao Skitnica je na filmu debitovao u komediji "Dječje auto trke u Veneciji" (Kid Auto Races at Venice) 1914. godine.

Dugometražni filmovi "Mališan", "Zlatna groznica", "Cirkus i "Svjetla velegrada" učinili su ga holivudskom superzvijezdom. Iako su zvučni filmovi postali dominantni, Čaplin nije htio da ih snima sve do 1940. godine. 

Tada je nastao njegov prvi zvučni film - "Veliki diktator", kao čin otpora protiv Adolfa Hitlera i nacizma. Sniman je i objavljen godinu dana prije nego što je Amerika napustila politiku izolacionizma i ušla u Drugi svjetski rat. 

Nakon Drugog svjetskog rata naišao je na nepovjerenje vlade SAD i bio osumnjičen da je simpatizer komunizma i Sovjetskog Saveza. Kada je 1952. godine, zbog posla, otišao u Evropu oduzeto mu je državljanstvo. 

Čarli Čaplin se nastanio u Švajcarskoj, nastavljajući da radi do poslednjih dana života. Umro je 25. decembra 1977. godine u Veveu u 89. godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza