Inicijativa za uređenje nekropole "Maculje" kod Novog Travnika

09.07.2018. 12:55 / Izvor: Fena
Inicijativa za uređenje nekropole 'Maculje' kod Novog Travnika

Općina Novi Travnik pokrenula je inicijativu za izvođenje radova na području nekropole stećaka "Maculje"

Općina Novi Travnik pokrenula je inicijativu za izvođenje radova na području nekropole stećaka "Maculje", koja se nalazi Listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, a oni podrazumijevaju izmještanje puta, koji trenutno presijeca nekropolu, izgradnju suvenirnice i parking prostora, potvrdio je Feni općinsku upravitelj ove nekropole Džemil Jakić.

Kako je kazao Jakić, urađena je projektna dokumentacija, te suglasnost trebaju dati Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kao i nadležni federalni i županijski zavodi.

"Novina je i to da smo u nekropoli pronašli još jedan stećak, tzv. krstaču, a u idućem razdoblju planiramo i izradu i postavljanje table, dok smo sa Turističkom zajednicom i Vladom SBŽ-a dogovorili obilježavanje čitavog tog prostora", dodao je on, ističući da ne nedostaje posjeta nekropoli, te da prednjače učeničke ekskurzije.

Jakić je, također, najavio da će u kolovozu u Novom Travniku biti postavljena velika izložba nekropola stećaka iz četiri države regije.

Direktor Turističke zajednice SBŽ-a Miroslav Matošević kazao je kako je nekropola "Maculje" jedan od najznačajnijih spomenika u SBŽ-u, te da on treba postati bitan segment turističke ponude.

"Međutim, ona još nije dovoljno valorizirana, ali je važno da može biti jako dobar motiv za turistike posjete, s obzirom na to da mnogi gosti prate staze UNESCO-vih spomenika kulture", istaknuo je Matošević.

Nekropola “Maculje” proglašena je 2007. godine nacionalnim spomenikom BiH, a u srpnju 2016. godine upisana je na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, zajedno sa 29 nekropola u regiji.

Nekropola se nalazi na više od 990 metara nadmorske visine, sastoji se od 117 stećaka, a u narodnoj tradiciji je poznata i kao "Kameni svatovi", jer legenda kaže da su se upravo na tome području svatovi, zbog hladnoće, skamenili.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza