Prvi koncert Jazz Festa Sarajevo 3. septembra u Historijskom muzeju

24.08.2018. 10:53 / Izvor: Akta.ba
Prvi koncert Jazz Festa Sarajevo 3. septembra u Historijskom muzeju

Early Bird festivalske ulaznice za XX2. Jazz Fest Sarajevo, koje su u prodaji do septembra putem web stranice Jazz Festa, vrijede i za ovaj koncert.

Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo ove godine povodom 22. izdanja predstavlja novi festivalski koncept koji će činiti i predfestivalski koncerti organizirani tokom septembra i oktobra.

Prvi koncert bit će održan 3. septembra u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, a nastupit će kvartet američke gitaristice Mary Halvorson, kompozitorice i improvizatorice koja se smatra jednim od najimpresivnijih gitarista svoje generacije.

Ovaj koncert bit će prvi koncert iz serijala The Stone in Europe, kojim se program čuvenog njujorškog kluba i muzičke zajednice koju čine neki od najboljih muzičara njujorške downtown scene, predstavlja u Evropi. Serijal je inicirao Jazz Fest Sarajevo a obuhvatit će desetine koncerata u nekim od najboljih jazz klubova i koncertnih dvorana Evrope, od Sarajeva, Rotterdama, Den Boscha, Beča, Ljubljane, Ghenta, Amsterdama, Vilniusa i Osla, u periodu od septembra do decembra ove godine.

Osim Mary Halvorson Quarteta, serijal će predstaviti i izvrsne američke bendove poput Brian Marsella Trija, Secret Chiefs 3 i francuskog AutorYna koji će izvoditi repertoar jednog od najznačajnijih američkih savremenih kompozitora Johna Zorna.

Mary Halvorson nastupit će u Sarajevu sa gitaristom Milesom Okazakijem, kontrabasistom Drew Gressom i bubnjarom Tomasom Fujiwarom, izvodeći Zornov repertoar druge knjige Masade – The Book of Angels.

Ulaznice za koncert Mary Halvorson Quarteta prodavat će se po cijeni od 15 KM u pretprodaji te 20 KM na dan koncerta. Ulaznice se mogu kupiti u prostorijama Jazz Festa u ulici La Benevolencija 14, a na dan koncerta u Historijskom muzeju.

Early Bird festivalske ulaznice za XX2. Jazz Fest Sarajevo, koje su u prodaji do septembra putem web stranice Jazz Festa, vrijede i za ovaj koncert.

Jazz Fest Sarajevo u oktobru će organizirati i niz koncertnih događaja u različitim gradovima u BiH omogućavajući da praznik muzike traje tokom tri mjeseca i to širom BiH, saopćili su organizatori. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza