Ovako su se od Balaševića oprostili Zagreb, Novi Sad, Sarajevo…

20.02.2021. 10:08 / Izvor: N1
Ovako su se od Balaševića oprostili Zagreb, Novi Sad, Sarajevo…

Vijest o smrti Đorđa Balaševića potresla je cijelu regiju.

Vijest o smrti Đorđa Balaševića potresla je cijelu regiju.

Na novosadskom Trgu slobode, u njegovom rodnom gradu, stotine građana se pjesmom i paljenjem svijeća oprostilo od Đoleta.

Na gradskim institucijama u Novom Sadu zastave su spustili na pola koplja. Gradom je odzvanjala i Đoletova pjesma "Kad odem", a potom su se redale i druge, poput "Priče o Vasi Ladačkom", "Neki novi klinci", a svaka bi završila pljeskom. Građani su pored Spomenika Svetozaru Miletiću ostavljali cvijeće i plišane igračke zeca.

Zagreb

U zagrebačkoj Ilici pred Namom netko je zapalio svijeće i ostavio natpis "Bećarac" – na ćirilici, aluziju na Balaševićevu pjesmu "Stih na asfaltu", koju je snimio 2000. godine.

Balašević je u Hrvatskoj opisan kao "čovjek koji nikada nije izdao publiku" i koji "nas je naučio da ne mrzimo". Nedugo zatim, okupili su se i građani te zapjevali Balaševićeve pjesme.

Sarajevo

Od Balaševića su se oprostile i Sarajlije.

Podsjetimo, Balašević je preminuo je jučer u 68 godini, tri dana prije rođendana. Liječio se od posljedica covida-19 u Kliničkom centru Vojvodina. Balašević je prije dvije godine imao infarkt, a početkom ovog tjedna primljen je u Infektivnu kliniku gdje se liječio od upale pluća, no uz tu vijest nije tada objavljeno više detalja.

Bio je više od glazbenika – pjevač, tekstopisac, pjesnik, glumac i redatelj, ‘kozer’ koji je na koncertima istodobno bio i stand-up komičar oštrog jezika prema svakoj vlasti.

Iza sebe je ostavio 12 albuma, nekoliko knjiga i uloga u televizijskim serijama za koje je pisao i muziku, te stotine hitova koji su postali evergreeni glazbene scene na prostima bivše Jugoslavije, gdje se za njegove koncerte uvijek tražila karta više.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza