Nova skakaonica za stvaranje šampiona u Mostaru

21.09.2020. 08:47 / Izvor: Agencija Anadolija
Nova skakaonica za stvaranje šampiona u Mostaru

Aktualni šampion u skokovima na glavu, Vedad Bašić, trenutno je jedini aktivni skakač na glavu sa Starog mosta iz Mostara.

Grad Mostar uskoro bi trebao dobiti novu savremenu skakaonicu, koja će poslužiti Školi skokova u okviru Kluba Mostari. Skakaonica će biti postavljena na lokalitetu Duradžik u blizini Starog mosta, gdje godinama skaču i treniraju mladi skakači.

"Na ideju smo došli, prije svega, zbog izostanka perspektivnih skakača na glavu u našem gradu. Na nama je da pravimo skakače i nove šampione te smo se, vodeći se time, obratili kompaniji Red Bull, čijim se predstavnicima svidjela ideja o novoj skakaonici i odlučili su nas podržati. Tako će se, umjesto postojeće skakaonice, na lokalitetu Duradžik uskoro naći nova, savremenija – za profesionalne skokove, i to s visinama od pet, deset i petnaest metara. Radovi bi uskoro trebali započeti. Očekujemo da dobijemo prva sredstva od Red Bulla i još nekih sponzora", rekao je Samir Zukanović, jedan od voditelja Škole skokova.

On vjeruje da će projekat biti okončan tokom naredne godine te da će mladim skakačima Duradžik u novom ruhu biti na raspolaganju početkom naredne sezone skakanja.

"Zimus smo pokrenuli Školu skokova u okviru Kluba, a već sad smo potpuno uvjereni da ćemo u periodu pred nama ‘izbaciti’ nove šampione. Godišnje izbacujemo po dvojicu novih skakača na noge, dok je proces stvaranja skakača na glavu dosta duži i teži posao. Kako god, siguran sam da ćemo uskoro u Mostaru imati nove šampione skokova pa i u konkureniciji skokova na glavu", rekao je Zukanović.

Nidal Salčin jedan je od najperspektivnijih mladih skakača u Mostaru. I on se raduje izgradnji nove skakaonice.

"Od davnina mladi skaču s Duradžika, a nova skakaonica ovdje će izgledati savršeno i predstavljati motiv više za nas mlade. Siguran sam da će izgradnja nove skakaonice doprinijeti i većem interesovanju mladih za skokovima u našem gradu te dodatno olakšati rad našim trenerima u Školi skakanja",kaže Salčin.

Aktualni šampion u skokovima na glavu, Vedad Bašić, trenutno je jedini aktivni skakač na glavu sa Starog mosta iz Mostara.

Podsjećamo, šampioni skokova sa Starog mosta Lorens Listo i braća Samir i Ermin Zukanović, osim Škole skokova, prošle godine pokrenuli su i zip line s pogledom na Stari most, koji je najnovija turistička atrakcija u gradu na Neretvi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza