Katar spreman za Mundijal: Raj od 400 milijardi dolara

05.01.2022. 08:27 / Izvor: N1
Katar

Svjetsko prvenstvo može da počne, Katar je spreman.

Svjetsko prvenstvo može da počne, Katar je spreman... S posljednjim martovskim danima i konačnim spiskom učesnika najvećeg sportskog događaja u 2022, malena azijska država oglasit će završnu markentišku kampanju prvog jesenjeg Mundijala.

Sa lica mjesta, iz Dohe i okolnih gradova, već sada stiže topla poruka dobrodošlice, učesnicima i znatiželjnicima riješenim da rezervišu ulaznice i uživo isprate događaje za pamćenje. Uz kristalno jasnu najavu – Mundijal 2022. biće poseban po svim tačkama.

Srpski stručnjak, Zoran Stojanović, odlično upućen nakon decenije neprekidnog rada u Dohi, uvjerava – planeta s pravom očekuje spektakl po svim parametrima. Organizacionim, infrastrukturnim, menadžerskim… A, tada ni fudbal ne smije da zakaže!

"Katar je uložio preko 400 milijardi dolara u organizaciju predstojećeg takmičenja. Izgrađeno je 400 hotela, osam supermodernih stadiona, auto-putevi, prilazne saobraćajnice, promijenjena kompletna infrastruktura države… Raj o kojem se naveliko priča, već sada u kompletnom sjaju, dočekuje mundijalsku feštu", ističe Zoran Stojanović ogromna ulaganja i evidentne korake ka događaju za hvalu i priču.

Najočigledniji znaci, velelepni stadioni, spakovani su u kompletnom prostoru od 60 kilometara.

"Tolika je razdaljina od Vakre do Al Hora. U centru nalazi se Doha, u čijim njedrima je smješteno šest stadiona. Po jedan imaju Vakra i Al Hor. Napravljen je i novi, grad Lusail, za četiri godine, kao predgrađe Dohe. Oko stadiona izgrađeni su stambeni kvartovi. Glavni grad proširio se po svim pravcima, na Korniku su već postavljene zastave 13 zemalja učesnica… Vjerujte, već sada se oseća mundijalski dah u Kataru", kazao je on. 

Stadion "Lusail" moći će da primi 80.000 navijača, popularni "Al Bajt" 70.000.

U žestokoj konkurenciji, sa pokretnim krovom i kompletnom slikom, možda je riječ i o najljepšem objektu u Kataru. Učesnike očekuju fenomenalni uslovi – prosječnih 25 Celzijusa, odlično upakovani tereni, po ugledu na engleske. Na svim terenima promijenjena je trava, uz pomoć ministarstva sporta i državnih organa. U kampu mog kluba Al Karatijata već je zbog Arapskog kupa dvaput stavljana nova podloga.

Kao država sa oko 2,5 miliona stanovnika, od kojih svega njih 300.000 ima domaće pasoše, Katar očekuje poseban bezbjedonosni ispit.

Učesnicima i gledaocima garantovaće se bezbednost na najvišem nivou. Svaki gledalac imati će personalizovano mjesto, nositi će posebnu "akreditaciju" oko vrata. Nijedan detalj nije prepušten slučaju, tribine su klimatizovane, označene fan-zone, preko interneta trebovano je 90 ulaznica… Ostalo je da se riješi pitanje točenje alkohola. Na Arapskom kupu, u fan-zonama nije bilo dozvoljeno služenje alkoholnih pića. Mundijal će maksimalno promovisati David Beckham.

Arapski kup, tokom novembra i decembra, bio je i generalna proba za nadolazeći Mundijal.

Finalna utakmica odigrana je 18. decembra, na datum završne utakmice predstojećeg Svjetskog prvenstva. Učestvovalo je 16 država i sve je ličilo na simulaciju ovogodišnje smotre najboljih fudbalskih država planete. Morate obratiti pažnju na Katar, predvođen španskim selektorom Sanchezom. Napravio je veliki iskorak posljednjih godina, zvanični je šampion Azije, imao je priliku da učestvuje na velikim takmičenjima, kao gost, na evropskim i američkom tlu. Neće se libiti ni da napadne jače i veće od sebe.

U posmondijalskim danima, fudbal u Kataru krenuti će drugim putem.

"Od 2024. planirano je skraćenje lige na deset učesnika, minimalan budžet bit će između četiri i pet miliona eura. Sve pod skutima države! Svjetsko prvenstvo već je otvorilo novu etapu neslućenog razvoja čitavog Katara. Dobrodošli", poručio je Zoran Stojanović iz Dohe, u razgovoru za Sport klub.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza