Đoković izgubio slučaj protiv Australije, bit će deportovan

16.01.2022. 09:58 / Izvor: Akta.ba
đoković

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković izgubio je slučaj pred Saveznim sudom Australije.

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković izgubio je slučaj pred Saveznim sudom Australije, a odluka tročlanog vijeća bila je jednoglasna, saopšteno je u nedjelju nešto pre osam časova po srednjoevropskom vremenu.

Dakle, Đokoviću je onemogućeno da brani titulu na prvom Gren slem turniru u sezoni i biće deportovan iz Australije.

Uz to, navodi se i da mora da plati sudske troškove i odštetu u visini od 500.000 dolara. Takođe, biće podvrgnut trogodišnjoj zabrani ulaska u Australiju, ali postoji mogućnost da za to dobije izuzeće.

Pisani razlozi će biti saopšteni u narednim danima.

Nakon što je australski Savezni sud potvrdio u nedjelju vladinu odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću, oglasio se prvi tenisač svijeta te kazao kako je izuzetno razočaran odlukom suda. 

"Izuzetno sam razočaran odlukom suda da mi otkaže vizu što znači da ne mogu ostati u Australiji i natjecati se na Australian Openu. Poštujem odluku suda i surađivat ću sa svim institucijama vezano za moju deportaciju", poručio je Novak Đoković te zahvalio organizatorima turnira i svima koji su ga podržavali, ali i poručio kako će uzeti neko vrijeme za odmor i oporavak prije nego se ponovno oglasi.

Australski Savezni sud potvrdio je u nedjelju vladinu odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću, čime je ugašena nada necijepljene teniske superzvijezde u osvajanje Australian Opena i rekordnih 21 muških Grand Slam naslova, piše britanska novinska agencija Reuters.

"Nije mi drago što je proteklih tjedana fokus bio na meni i nadam se da se svi sada možemo usmjeriti na igru i turnir koji volim. Poželio bih sve najbolje igračima, dužnosnicima turnira, osoblju, volonterima i obožavateljima", navodi se u Đokovićevu priopćenju.

Prvi tenisač svijeta zahvalio je i svojoj obitelji, prijateljima, timu i obožavateljima, kao i sunarodnjacima na potpori.

Australian Open objavio je da će Đokovića u ždrijebu zamijeniti Talijan Salvatore Caruso, prenosi HRT.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza