Zbog nedostatka novca upitan odlazak goraždanskih planinara na međunarodno takmičenje u Rumuniju

18.08.2022. 12:39 / Izvor: Fena
sport

Goraždanski planinari i ove godine trebali bi predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom orijentiring prvenstvu jugoistočne Evrope od 23. do 28. augusta u gradu Victorija u Rumuniji.

Goraždanski planinari i ove godine trebali bi predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom orijentiring prvenstvu jugoistočne Evrope od  23. do 28. augusta u gradu Victorija u Rumuniji. Međutim, u klubu naglašavaju da je već  postala uobičajena praksa da je njihov odlazak upitan zbog nedostatka finansijskih sredstava, s obzirom da je i ovoga puta izostala očekivana podrška nadležnih institucija.

Predsjednik PK "Goražde – Maglić" Zajko Šovšić napominje da je plasman ostvaren zahvaljujući dosadašnjim odličnim rezultatima goraždanskih takmičara koji su takođe predstavljajući BiH u Moldaviji 2019. godine osvojili zlatnu, a potom I srebrnu u Zagrebu. Iako se raduju mogućnosti odlaska u Rumuniju, po riječima Šovšića, ona je zbog nedostatka sredstava,  svedena na minimum, a na put bi trebali krenuli 23. avgusta   

"Da bi učestvovali na jednom takvom prvenstvu morali  smo se prijaviti na javni poziv države koja organizuje, tri - četiri mjeseci ranije, a u aplikaciji smo morali navesti  koliko I koje  osobe će doći, jer takva je procedura. Sve smo to uradili na vrijeme, a da je bilo mogućnosti ranije uplate I kotizacija I smještaj bi bili jeftiniji. Na vrijeme smo se obratili I nadležnim institucijama ali kod nas je već postala praksa da mi do zadnjeg dana ne znamo hoćemo li ići,  jer do ovog trenutka nemamo ni marku, a treba puno novca, za cijelu ekipu bi trebalo 8.000 KM", pojašnjava Šovšić.

Napominje da su zbog nedostatka finansija od takmičenja  već ranije odustale ekipe iz Tuzle i Bosanske Krupe.  Iz Goražda je za učešće  prijavljena šestočlana ekipa koliko ih je učestvovalo i u Moldaviji i Zagrebu,  ali sve je izvjesnije da će u Rumuniju, pod uslovom da se osiguraju sredstva, putovati tek dva takmičara, kako ne bi izostalo učešće BiH koja će domaćin tog prestižnog takmičenja biti naredne godine.

"Znamo da je finansijska kriza, naš Savez, kao i svi ostali u BiH,  nemaju na računu ni marke, zašto – ne znam.  Mi smo odlučili da pošaljemo dva takmičara jer BiH je dobila organizaciju ovog takmičenja sljedeće godine u Sarajevu, tako da ne bi imalo smisla da  ove godine nemamo predstavnika koji će nositi zastavu BiH i našeg kluba. Prošle godine podrška je stigla u zadnji čas od Vlade BPK i Gradske uprave, pa možda bude i sada, ali kada ne radite to na vrijeme, onda to nije to, ali nadam se da će bar neko prepoznati značaj ovog uspjeha i pomoći nam", kazao je predsjednik PK "Goražde – Maglić". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza