Prvi put u historiji: Žene sudije dijele pravdu u Kataru

11.11.2022. 08:29 / Izvor: Akta.ba
 Žene sudije

Foto: GEORGIOS KEFALAS/EPA

Žene sudije prvi put u historiji dijeliće pravdu na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu za muškarce u Kataru.

Žene sudije prvi put u historiji dijeliće pravdu na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu za muškarce u Kataru.

rancuskinja Stefani Frapart, Salima Mukansanga iz Ruande i Jošimi Jamašita iz Japana izabrani su da vode utakmice u Kataru. Na spisku su i tri pomoćne sudije.

Za ovogodišnje Svetsko prvenstvo ukupno je izabrano 36 glavnih sudija, 69 pomoćnih arbitara i 24 službena lica kao video asistenti.

Iz regiona mečeve će suditi samo Slovenac Slavko Vinčić, zajedno sa pomoćnicima Tomažom Klančnikom i Andražom Kovačičem.

Predsednik sudijskog komiteta FIFA i nekad proslavljeni italijanski arbitar Pjerluiđi Kolina prokomentarisao je historijski trenutak kad su u pitanju žene sudije.

"Ovim je završen dug proces započet prije nekoliko godina angažovanjem ženskih sudija na juniorskim i seniorskim turnirima FIFA. Na ovaj način jasno ističemo da je za nas važan kvalitet, a ne pol. Nadam se da se u budućnosti delegiranje ženskih sudija za važna muška takmičenja neće doživljavati kao nešto senzacionalno, već kao nešto normalno", dodao je on.

Svetsko prvenstvo u Kataru počinje 21. novembra i traje do 18. decembra.

Spisak evropskih sudija na SP u Kataru

Pored Francuskinje Stefani Frapart čast evopskih sudija u Kataru braniće njen zemljak Klemen Turpan, Slavko Vinčić (Slovenija), Ištvan Kovač (Rumunja) Dani Makeli (Holandija), Šimon Marčinjak (Poljska), Antonio Mateu Lahoz (Španija), Majkl Oliver i Entoni Tejlor (Engleska), Danijele Orsato (Italija) i Danijel Zibert (Nemačka).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza