Najbolja lopta do sada: Čudesni let Al Rihle

28.11.2022. 09:36 / Izvor: Agencije
sport

Kao i na svakom prethodnom, tako i na ovom Svjetskom prvenstvu, koje se održava Kataru, igrači koriste novu loptu.

Kao i na svakom prethodnom, tako i na ovom Svjetskom prvenstvu, koje se održava Kataru, igrači koriste novu loptu.

"Posljednja stvar koju takmičari žele je da se najvažniji dio opreme na najvažnijem turniru u najpopularnijem sportu na svijetu ponaša na neočekivane načine, tako da se puno radi na tome da svaka nova lopta Svjetskog prvenstva bude poznata igračima", piše The Conversation.

Kvalitetan let lopte

Ovu činjenicu u obzir su uzeli stručnjaci iz Adidasa kada su razvijali novu loptu za aktualno Svjetsko prvenstvo. Prilikom predstavljanja lopte Al Rihla (arapski putovanje) naglasili su da joj novi dizajn omogućava zadržavanje značajno viših brzina dok putuje kroz zrak.

"Za najveću svjetsku sportsku pozornicu, zadali smo sebi nemoguće napraviti mogućim, pa smo kroz radikalne inovacije stvorili najbržu i najprecizniju loptu u historiji svjetskih prvenstava", izjavili su tada iz Adidasa.

Nogometaši do sada nisu imali prigovora na loptu, dok je John Eric Goff, profesor fizike na američkom univerzitetu Lynchburg u zračnom tunelu pokazao da su te tvrdnje u skladu sa stvarnošću. On je za portal The Conversation napisao detaljnu analizu ponašanja lopte Al Rihla u zraku.

Kvalitetan let lopte zrakom jedna je od najvažnijih njezinih karakteristika. Tako je Goff u zračnom tunelu pokazao kako se pri niskim brzinama oko lopte Al Rihla zrak kreće laminarno, a pri većim brzinama turbulentno. Podaci pokazuju da je koeficijent aerodinamičkog otpora za nogometnu loptu oko 2,5 puta veći kada se nalazi u laminarnom, nego kada je u turbulentnom protoku zraka. Iz tog razloga poželjno je stvoriti vrtloge oko nje (loptice za golf upravo zbog toga prekrivene udubinama), što je Adidas ovdje i učinio.

Senzori za precizno bilježenje kretanja

Ključna karakteristika lopte je brzina pri kojoj zrak oko nje prelazi iz turbulentnog u laminarno strujanje, jer tada lopta počinje drastično usporavati. Laminarni protok zraka, dakle, poželjno je dobiti na što nižoj brzini.

U središtu lopte nalaze se stabilizirani inercijski senzori, koji bilježe kretanje lopte 500 puta u sekundi. Tako dobijeni precizni podaci, o tačnom trenutku kada je loptu neki igrač dotaknuo, prosljeđuju se kontrolnom centru te služe za precizno dosuđivanje ofsajda. Postavljanje senzora u loptu igrači na njezinim performansama ne primjećuju, što je i dokazano slijepim testovima. Baterije senzora pune se indukcijski.

Lelujanje i usporavanje lopte

Goff je, osim aktualne Al Rihle, testirao i lopte s protekla tri Mundijala:  Jabulani iz 2010, Brazucu iz 2014. te Telstar 18 iz 2018. godine. Sve one načinjene su od manjeg broja panela spajanih lijepljenjem, a ne šivanjem, i imaju određenu teksturu na “koži”.

Na Svjetskom prvenstvu 2010. godine nogometaši su se često žalili na ponašanje Jabulanija, lelujanje u zraku i čudno usporavanje.

Prošla dva prvenstva takvih kritika nije bilo, a nema ih ni ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza