BHRT o razlozima emitiranja utakmica s odgodom od 15 minuta

06.12.2022. 08:13 / Izvor: Akta.ba
bhrt

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) oglasila se saopćenjm za javnost u povodu "SP-a Quatar 2022" u kojem pojašnjava razloge emitiranja utakmica s odgodom od 15 minuta.

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) oglasila se saopćenjm za javnost u povodu "SP-a Quatar 2022" u kojem pojašnjava razloge emitiranja utakmica s odgodom od 15 minuta.  

"S ciljem objektivnog informiranja javnosti, a nakon objavljenih poluistinitih i pretencioznih informacija na pojedinim portalima i medijima oko prijenosa utakmica SP Qatar 2022 na BHRT-u, osjećamo obavezu da pojasnimo zbog čega se BHRT odlučio da četiri utakmice iz osmine finala i dvije utakmice četvrtfinala, ne prikazuje u noćnim terminima, nego odložno sa 15 minuta zakašnjenja od početka utakmica", navodi se u saopćenju.

Iz ove medijske kuće, još jednom napominju da BHRT, ekskluzivni vlasnik prava SP Qatar 2022 ima obavezu po Ugovoru emitirati samo 46 utakmica na svom programu i da je, u skladu sa pravilima sublicenciranja EBU-a i FIFA-e, sublicencirao prava za emitiranje 18 utakmica BH Telecomu d.d., kao što su to učinile i mnoge druge televizijske kuće u svijetu (ARD/ZDF, RT Srbije, RTVSLO, Češka TV, RTPortugal, ORF, BNT Bugarska...)

"Naime, troškovi otkupa prava, odnosno emitiranja utakmica SP u nogometu su višemilionski i BHRT, uz već svima poznatu finansijsku situaciju, ovaj događaj nije mogao samostalno finansirati pa je sa BH Telecomom ušao u partnerski odnos i sublicencirao prava koja mu Ugovor sa EBU-om i FIFA-om dozvoljava", preciziraju iz BHRT-a.

U skladu sa tim, kako nadalje navode, BH Telecom je dobio prava ekskluzivnog emitiranja utakmica na svojim platformama, "pa gledatelji BHRT-a četiri utakmice iz osmine finala i dvije utakmice četvrtfinala gledat će sa 15 minuta zakašnjenja da bi se ispoštovao ekskluzivitet koji za ove utakmice ima BH Telecom".                                                   

"Uz razumijevanje i podršku BH Telecoma da se utakmice mogu emitirati na ovaj način, udovoljeno je i gledateljima BHRT-a jer utakmice gledaju s odgodom od samo 15 minuta, a ne u snimku u noćnim satima istog dana kako je to uobičajena praksa u ovakvim situacijama", ističe se u saopćenju. 

S obzirom na to da se SP Qatar 2022 približava kraju, iz BHRT-a najavljuju da će utakmice polufinala, utakmice za treće mjesto kao i finale SP Qatar 2022, BHRT direktno prenositi u svojim programima.

"Koristimo priliku da još jednom zahvalimo svim vjernim platišama RTV takse koji su omogućili svima u Bosni i Hercegovini da mogu gledati i pratiti utakmice SP Qatar 2022 na BHRT-u", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza