Nadir je snagom uma srušio barijere, jedini bodybuilder sa cerebralnom paralizom

10.12.2022. 11:08 / Izvor: Fena
nadir

Poznat i kao "čovječ čelične volje", Hajro je jedini je profesionalni bodybuilder u BiH sa cerebralnom paralizom u najpriznatijoj IFBB bodybuilding Federaciji.

Nadir Hajro iz Sarajeva primjer je da uz jasno definsan cilj i snagu uma, ništa nije nemoguće. Poznat i kao "čovječ čelične volje", Hajro je jedini je profesionalni bodybuilder u BiH sa cerebralnom paralizom u najpriznatijoj IFBB bodybuilding Federaciji.

Pored toga što je završio Pravni fakultet u Sarajevu, Nadir je odlučio prkositi svome tijelu na najčudesniji način, bodybuildingom. Svaki njegov dan i svaki trening je borba za sebe.

Hajro se tim sportom počeo baviti prvo rekreativno od 18 godine, a zatim i takmičarski od 2014. godine na nagovor mentora.

"Iako su te dvije stvari nespojive, dokazao sam da to nije baš tako, iako mi je bodybuilding dosta mnogo pomogao u rehabilitaciji", istakao je Hajro za Fenu.  

Iako su doktori bili skeptični, naglasio je da se na taj korak odlučio sam.

Prvi put se takmičio 2014. godine na Prvenstvu BiH u IFBB Federaciji gdje je osvojio prvo mjesto u svojoj kategoriji, dok je na Evropskom prvenstvu bio treći.

Iste godine je, dodao je, bio gost na Bihać openu gdje je dobio specijalnu nagradu od Sportskog saveza BiH za doprinos sportu. 

Hajro kaže da je u profesionalnu ligu prešao 2016. godine kada je postao jedini profesionalac sa cerebralnom paralizom u historiji u najjačoj IFBB pro Bodybuilding federaciji. U toj Federaciji se, pojasnio je, takmičio i Arnold Schwarzenegger.

Prvo profesionalno takmičenje je imao 2018. godine u Dallasu, gdje je bio sedmi među, kako kaže, gorostasima.

"To je jedno predivno iskustvo i moj davno dosanjani san, s obzirom da je mogućnost da neko postane profesionalni bodybuilder sa cerebralnom paralizom ravan naučnoj fantastici", kazao je.

Tvrdi da se uskoro vraća na takmičenja, ali i da ima drug planove, a to je da bude trener bodybulidinga za osobe sa cerebralnom paralizom, jer je jedini koji je visoko kvalificiran u fitnes industriji za osobe sa teškoćama.

"Želim ozbiljnu priču da napravim, jer  u potpunost mogu da razumijem osobu sa poteškoćama", kazao je.

Iako je po profesiji magistar prava, Hajro kaže da je bodybulidig njegova prava ljubav.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza