Novi veliki udarac za fudbalsku Superligu

15.12.2022. 11:17 / Izvor: N1
nogomet

Evropska fudbalska Superliga danas je dobila novi udarac, čime je donekle smanjena mogućnost formiranja zasebnog takmičenja u kojem bi nastupali samo najveći i najbogatiji klubovi Evrope

Evropska fudbalska Superliga danas je dobila novi udarac, čime je donekle smanjena mogućnost formiranja zasebnog takmičenja u kojem bi nastupali samo najveći i najbogatiji klubovi Evrope.

Predstavnici Superlige žalili su se Evropskom sudu pravde, tvrdeći kako FIFA i UEFA drže monopolističku poziciju, koje narušava takmičarska prava, ali današnjim odgovorom suda tako nešto se ispostavilo netačnim

"Pravila FIFA-e i UEFA-e, pod kojim se igraju sva takmičenja u granicama su zakona Evropske Unije o takmičenjima", rekao je glavni advokat Evropskog suda pravde. To u suštini znači da je Evropski sud podržao FIFA-u i UEFA-u, te ne smatra kako te dvije organizacije monopoliziraju fudbalu u Evropi i svijetu.

UEFA je nedugo zatim izdala saopštenje.

"UEFA pozdravlja nedvojbeno mišljenje glavnog advokata Rantosa, što je korak naprijed ka očuvanju postojeće dinamike i demokratske strukture vlasti evropske fudbalske piramide. Takvo mišljenje pojačava centralnu ulogu federacija u zaštiti sporta, predstavljanja fundamentalnih principa sportskih zasluga i otvorenog pristupa za sve naše članice", stoji u saopštenju UEFA-e.

Iako mišljenje Evropskog suda pravde nije obavezujuće, smatra se da je dovoljno snažno kako bi dotuklo ideju o formiranju Superlige, koja ne bi bila pod okriljem UEFA-e i FIFA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza