Ljubitelji ovog sporta

Iako bez hipodroma, nastavlja se tradicija konjičkog sporta u Cazinu

30.12.2022. 10:10 / Izvor: Fena
konjički sport

Tradicija konjičkog sporta u Cazinu datira još iz vremena bivše države, kada je ovaj krajiški grad imao i vlastiti hipodrom.

Tradicija konjičkog sporta u Cazinu datira još iz vremena bivše države, kada je ovaj krajiški grad imao i vlastiti hipodrom. Radili su neko vrijeme po okončanju agresije na BiH i onda je uslijedila pauza koja je prekinuta u decembru prošle godine, kada je osnovan novi Konjički klub Cazin.

Klub je zvanično počeo s radom u januaru ove godine i za početak su kupili jednog konja, od konjičkog kluba Jedinstvo iz Bihaća štalu na hipodromu "Bakšaiške bare“ u Bihaću, a ovih dana su nabavili još dva mlada grla i već planiraju u narednoj godini izaći na takmičenje.

"Imamo trenera koji će početkom iduće godine započeti s aktivnim radom ovdje na hipodromu u Bihaću. Ova dva grla što smo sad kupili su engleski galoperi, kupljena u Devilu na obali Francuske u La Manšu. Visoko su kvalitetna i skupo plaćena, ali sve zavisi kakve ćemo sreće biti", kaže predsjednik novoosnovanog Konjičkog kluba Cazin Suad Toromanović.

Cazin je uvijek imao dobre klupske konje i konjički sport za koji se nikada nije žalilo izdvojiti koliko je potrebno novaca kako bi se odnijela pobjeda. Tako je i sad, a u prilog tome govori i činjenica da je nabavka ova dva grla finansirana od članova i simpatizera kluba.

"Radi se o inicijativi ljubitelja ovog sporta. Pomogla nam je i Vlada Unsko-sanskog kantona, ali je projekt realiziran uglavnom u privatnoj režiji putem sredstava sakupljenih od članskih karti i donacija. Nemamo hipodrom i pokušavamo to organizovati u Cazinu. Možda neki manji teren, ali nastojimo da se većina toga događa ovdje na ovom hipodromu u Bihaću", kaže Toromanović

konji

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza