Poljska i Švedska

Spektakularna ceremonija u Katowicama: Počelo Svjetsko rukometno prvenstvo 2023.

12.01.2023. 09:37 / Izvor: N1
rukomet

Od 11. do 29. januara na programu je novo Svjetsko prvenstvo u rukometu. Ovo izdanje, 28. po redu, održat će se u dvije države, Poljskoj i Švedskoj.

Od 11. do 29. januara na programu je novo Svjetsko prvenstvo u rukometu. Ovo izdanje, 28. po redu, održat će se u dvije države, Poljskoj i Švedskoj.

Titulu najbolje reprezentacije će braniti Danska koja na prvenstvo dolazi u gotovo istom sastavu kao i na prethodnom takmičenju. Na klupi je trofejni trener Nicolai Jacobsen, a glavni igrači ekipe su i dalje Mikkel Hansen te golman Nicolas Landin. Upravo reprezentacija Danske spada u red najvećih favorita na prvenstvu.

Njihovi najveći konkurenti će biti Španija, evropski viceprvak Francuska te još jedna skandinavska reprezentacija i jedan od dva domaćina Svjetskog prvenstva, reprezentacija Švedske.

Region će predstavljati pet ekipa. Najveće šanse za dobar rezultat tradicionalno ima Hrvatska. Selektor Hrvoje Horvat će na raspolaganju imati prilično dobru ekipu sa velikim brojem mladih igrača, pojačanu sa iskusnim rukometašima poput Domagoja Duvnjaka, Igora Karačića te Jakova Gojuna.

Prema mišljenju rukometnih stručnjaka i analitičara selekcije Srbije te Crne Gore imaju kvalitetu da iznenade sve i naprave odličan rezultat na ovom prvenstvu. Srbija ima itekako kvalitetnu ekipu, dok reprezentacije Crne Gore manjak individualne kvalitet uspijeva nadoknaditi velikom borbom i energijom.

Slovenija se u posljednje vrijeme odlučila podmladiti reprezentaciju tako da oni na ovo Svjetsko prvenstvo putuju rasterećeno i bez velikih ambicija baš kao i Sjeverna Makedonija koju će sa klupe predoviditi legenda svjetskog rukometa Kiril Lazarov.

Utakmica Poljske i Francuske otvorila je sinoć Mundijal.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza