Najavljeno 700 učesnika

Finalne pripreme za 53. Evropsko takmičenje šumara u nordijskim disciplinama na Igmanu

02.02.2023. 08:51 / Izvor: Akta.ba
nordijske discipline

Ministarstvo privrede KS, kao generalni pokrovitelj, finansira kompletne troškove ovog projekta.

U povodu održavanja 53. Evropskog takmičenja šumara u nordijskim ski disciplinama (EFNS) na Igmanu, od 5. do 11. februara 2023. godine, jučer je održana press konferencija na kojoj su se obratili ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i predsjednik Organizacionog odbora takmičenja Azer Jamaković.

Ministarstvo privrede KS, kao generalni pokrovitelj, finansira kompletne troškove ovog projekta, dok su organizatori sarajevskog EFNS-a  kantonalno preduzeće “Sarajevo - šume” i Udruženje inžinjera i tehničara šumarstva FBiH (UŠIT).

“Drago mi je što je nakon nekoliko godina odgađanja zbog korona virusa, konačno došlo vrijeme da se održi EFNS u našem gradu. Programom je predviđeno da učešće uzme blizu 700 takmičara iz skoro cijele Evrope, a ako se uzmu u obzir i drugi sudionici ovog događaja, naš Kanton, odnosno našu olimijsku planinu Igman, će u narednih nekoliko dana posjetiti oko 1.500 turista. Ministarstvo privrede i Vlada KS uložili su ogromna materijalna i nematerijalna sredstava kako bi ovaj događaj protekao u što je moguće boljoj atmosferi. Cilj nam je da se Sarajevo i naša zemlja spominju po dobrim stvarima, a nadam se da će i mediji iz 19 zemalja Evrope izvještavati sa pozitivnim pričama iz  Sarajeva, kao što su to radili i 1984. godine. Preduzeća ‘Sarajevo-šume’ i ZOI 84’ su se potrudili i uradili veliki posao kada je u pitanju Veliko polje. Tu prije svega mislim na olimpijska borilišta, kao što su strelišta i 12 kilometara novih staza za nordijsko skijanje koje će na kraju ostati našim građanima na raspolaganju”, kazao je između ostalog ministar Delić.

Predsjednik OO EFNS-a Azer Jamaković zahvalio je na podršci ovom projektu.

“Prvobitno je bilo planirano da se 53. EFNS održi 2021. godine, ali smo zbog pandemije bili primorani da prolongiramo takmičenje. Kao što je i  ministar Delić rekao, ovo je projekt od javnog interesa za naš Kanton i državu. EFNS je zamišljen kao stručno kullturno-historijska manifestacija, uz navedeni i sportski dio. Početak EFNS-a je u nedjelju, 5. februara, kada je planiran dolazak ekipa. U utorak je planirano svečano otvaranje, u 19:30 sati u hotelu Hils. Od srijede počinje takmičenje i trajat će do petka, 10. februara kada je planiran i festival nacija na Igmanu. Ceremonija zatvaranja planirana je istog dana, također u hotelu Hils, na kojoj će se dodijeliti nagrade za najuspješnije ekipe i pojedince”, naveo je Jamaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza