Grčevita borba

Hoće li država donošenjem Zakona o sportu stati iza svojih sportista?

06.02.2023. 11:14 / Izvor: Akta.ba
sport

Širom države Bosne i Hercegovine, sportski radnici vode grčevitu borbu sa ostvarivanjem egzistencije, kako pojedinačnih sportista tako i sportskih kolektiva.

Širom države Bosne i Hercegovine, sportski radnici vode grčevitu borbu sa ostvarivanjem egzistencije, kako pojedinačnih sportista tako i sportskih kolektiva. Jedan od njih je Samir Šarić, član komisije za vrhunski sport Olimpijskog komiteta, potpredsjednik Sportskog saveza u BiH i predsjednik Sportskog saveza Kantona Sarajevo. On već duže vrijeme pokušava inicirati promjene po pitanju nacrta Zakona o sportu, izvještava O Kanal.

"Jedan nacrt zakona koji je prikazan smatramo da nije adekvatan i izvršili smo pritisak na vlasti u KS i konačno su shvatili da mi to ne želimo. Čekamo ovih dana da nas pozovu na pregovore na kojima bi mi eventualno izmijenili nacrt zakona da se ne povlači iz procedure", izjavio je Samir Šarić, predsjednik Sportskog saveza KS i Taekwondo saveza BiH.

Također, i kao predsjedavajući Taekwondo saveza na državnom nivou, Šarić je direktno vezan za uspjehe mladog Nedžada Husića, proglašenog najboljim sportistom države prethodne godine. Za kontinuiran uspjeh mladih talenata kao što je Nedžad, smatra da je potrebna podrška svih nivoa vlasti.

 Na federalnom nivou nemamo Zakon o sportu, na državnom nivou to ide preko Ministarstva civilnih sportova. Na državnom nivou se uspostavila nova vlast. U jednoj koheziji sa Olimpijskim komitetom su pokrenuli veliku kampanju za sport. Vidimo da je to u zadnjih dvadeset dana malo utihnulo, dodao je Šarić.

Kao što je Šarić naglasio, Zakon o sportu na državnom nivou ne postoji. Pitanja pomoći sportistima rješava se preko Ministarstva civilnih poslova. Tako je prethodne sedmice ministrica Ankica Gudeljević nagradila 45 sportistkinja i sportista. Oni su nagrađeni sa ukupno 97.500 KM, koliko je Ministarstvo imalo na raspolaganju u okviru budžeta za 2022. godinu.

"Ono što želim istaknuti ovom prigodom jeste da je naš osnovni stav da sredstva koja su namijenjena sportašima nedostatna i da definitvno trebaju biti veća te se nadam će svi koji se nalaze u lancu kreiranja proračuna shvatiti važnost uloge sporta i sportaša u našem društvu i da ćemo u budućim proračunima imati veće iznose", rekla je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH.

I ministrica Gudeljević je svjesna da je u pitanju samo simbolična nagrada najboljim sportistima naše zemlje. Zastupnik skupštine Kantona Sarajevo, Irfan Čengić, u javnost je iznio zaključke sa 3. sjednice Komisije za kulturu i sport kojom predsjedava. Čengić je prije izbora obećao u prvih 100 dana mandata pokrenuti rješenja za probleme sa kojim se bosanskohercegovački sport suočava, a sada je otkrio koje procedure su pokrenute po tom pitanju.

"Na komisiji za kulturu i sport smo donijeli zaključke s kojima želimo osigurati najmanje 1% budžeta za sport u ovogodišnjem budžetu Kantona Sarajevo. To planiramo kroz povećanje grantova prema sportskim klubovima, sredstva za uplatu poreskih dugovanja kao i sredstva za sportsku infrastrukturu jer je to propisano strategijom razvoja KS, te da na taj način dođemo do cifre od nekih 11-12 miliona što bi predstavljalo 1% kantonalnog budžeta i izdvajanja za sport", izjavio je Irfan Čengić, zastupnik Skupštine KS.    

Čengić dodaje da očekuje javnu raspravu oko nacrta Zakona o sportu. Ističe da to nije najbolji tekst ali smatra da se kroz dugu javnu raspravu može doći do najboljeg rješenja za novi sistemski zakon o sportu.

Država je digla ruke od svojih najboljih ambasadora, sportista. Onih sportista, koji vlastitim podvizima i nadljudskim naporima ostvaruju vrhunske rezultate na svjetskom nivou. Državni savezi i sportski kolektivi su prepušteni sami sebi, a toliko toga bi riješilo donošenje Zakona o sportu.

 "Zato što bi se jednim takvim normativnim aktom kao što je Zakon o sportu, riješilo mnogo stvari. Riješio bi se ravnopravni status sportista, nije samo riječ o fudbalerima. Riješilo bi se mnogo drugih stvari koje bi se vezale za egzistiranje klubova", izjavio je Adnan Džemidžić, generalni sekretar N/FSBiH.

Džemidžić ističe da trenutni nacrti i prijedlozi Zakona o sportu nisu dovoljni, niti predstavljaju garant za egzistiranje domaćih sportskih kolektiva.

 Ovo što imamo sada to su sve parcijalna rješenja koja u konačnici ne daju ništa što bi se moglo zvati okvir za budućnost. Međutim, mislim da bi se u narednim godinama moralo povesti računa da se takvi zakoni napokon donesu i ugledaju svjetlo dana, dodao je Džemiđić.

Trenutno stanje u kojem se nalazi sport u našoj zemlji, može se preslikati na sve društvene sfere. Stoga bi donošenje jednog ovakvog zakona moglo da se odrazi i na ostatak zajednice.

"Mislim da bi nam svima život bio lakši kada bi svaka grana i svaki segment koji je u našem funkcionisanju u Bosni i Hercegovini bio omeđen takvim jednim pravnim aktom kao što je Zakon o sportu. Nadam se da će u skorijoj budućnosti biti razumijevanja da ti Zakoni koji su u formi nacrta, prijedloga nađu svoj put u domove parlamenata i sve niže organe koje se odnose na entitete i kantone da bismo profunkcionisali i da bi sistem  način rada bio mnogo funkcionalniji i jednostavniji", dodao je Džemiđić.

Adnan smatra da Fudbalski Savez, uprkos mračnom stanju u kojem se nalazi bosanskohercegovački sport, nastavlja sa projektima koji služe poboljšanju infrastrukture domaćeg fudbala. Dok iz Fudbalskog Saveza čine sve u svojoj moći kako bi domaće prvenstvo imalo što više uslovnih terena za igru, uslovno rečeno manji sportski savezi započinju svoju priču. Tako je prethodnih dana osnovan Biciklistički Savez Federacije BiH. Predsjednik saveza, Emir Vučijak, svjestan je koliko bi pomoć države značila za napredak ovog sporta.   

"Očekujemo da ćemo ovim korakom učiniti korak naprijed ka povećanju uslova za rad i treninge te naravno za rezultate. U prvoj godini je odluka da bude besplatno članstvo, svi klubovi su dobrodošli a poslije ćemo vidjeti. Nadamo se pomoći države i nadležnih organa da ovaj sport i vid rekreacije dignemo na veći nivo", izjavio je Emir Vučijak, predsjednik Biciklističkog saveza FBiH.

Da bi pomoć države pristigla, sportski radnici smatraju da sport kao grana mora imati bolje pregovarače.

"Ja javno kritikujem sport i sportske radnike. Sport nije ujedinjen. Nemamo adekvatne vođe, nemamo pregovarače da nas ozbiljno shvati politika. Politika vam danas daje koliko vi tražite. Opće je poznato da sport vrlo malo traži. Bilo gdje sindikati koliko su jaki toliko i dobiju. Mi to do sad nismo tražili, sad smo se malo probudili i nadam se da ćemo popraviti situaciju", zaključio je Šarić.

Nastupila je 2023. godina, koju bi uz malo zajedničkog truda, mogli obilježiti sportski uspjesi u svim discplinama. Ostaje da se vidi  hoće li država donošenjem pomenutog zakona stati iza svojih sportista, ili će novi naraštaji kao bezbroj prethodnih, izabrati da brane zastave i boje nekih drugih zemalja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza