Od 22. do 24. svibnja/maja

Sjednica Europske biciklističke unije (UEC) se održava u Mostaru

19.05.2023. 10:19 / Izvor: Akta.ba
mostar sportski savez

Europska biciklistička unija sa sjedištem u Lausanne predstavlja 51 pridruženu naciju u Europi i jedna je od 5 kontinentalnih konfederacija koje su članice Međunarodne biciklističke unije.

Europska biciklistička unija (The Union Européenne de Cyclisme) sa sjedištem u Lausanne (Švicarska) predstavlja 51 pridruženu naciju u Europi i jedna je od 5 kontinentalnih konfederacija koje su članice Međunarodne biciklističke unije (UCI).

UEC nastoji promicati interese europskog biciklizma u svim disciplinama i zastupati interese europskih biciklističkih federacija, a glavni cilj UEC-a je razvoj i poticanje svih biciklističkih disciplina u Europi, te organizacija Europskih prvenstava i Europskih kupova.

Svake godine UEC organizira više od 60 dana natjecanja, uključujući 20 europskih prvenstava, u svim biciklističkim disciplinama, a pobjedniku se dodjeljuje prestižni dres UEC Europskog prvaka.

Prvi čovjek Europske biciklističke unije, Enrico Della Casa već ranije je boravio u Mostaru za vrijeme svoje posjete Toniju Zoriću, predsjedniku Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine, sa kojim gaji dobre odnose. Da su Mostar i njegove ljepote privukle predsjednika Europske biciklističke unije pokazuje i činjenica da je ove godine odlučio dovesti goste iz 7 zemalja, odnosno cijeli svoj Upravni odbor kako bi se UEC sjednica održala upravo u Mostaru. Ova vijest došla je na iznenađenje mnogima, sjednica će se održati od 22. do 24. svibnja/maja, a više informacija o ovome tražili smo od Tonija Zorića, predsjednika BiSaBiH.

"Istina je da će se sjednica Europske biciklističke unije održati upravo u Bosni i Hercegovini i to je doista jedna velika čast i privilegija. Moram kazati kako je ovo prvi put da se ovako nešto održava u Bosni i Hercegovini, a bitno je spomenuti da je Reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon moje posjete Kongresu Europske biciklističke unije koji se održavao u Pragu, od UCI-a bespovratno dobila 14 profesionalnih bicikala za treninge i nastupe, kao i značajnu financijsku podršku. Ovo je prvi put da biciklizam u Bosni i Hercegovini dobiva ovako značajne podrške u radu i imamo obećanja da će podrška dolaziti i u narednim godinama, a jedan dokaz tome je upravo i ova sjednica koja će se održati u Mostaru", izjavio je Toni Zorić.

"Sjednice ovog tipa izvrsne su za dogovore o održavanju Europskih prvenstava, što nam i jeste jedan od ciljeva. Plan nam je da već iduće godine održimo Balkansko prvenstvo u Bosni i Hercegovini gdje bi nastupili sportaši iz 15 zemalja, a sljedeća stepenica je ugostiti sportaše iz 51 federacije koliko Europska unija i broji svojih članica. Ovo doista i jeste jedan veliki projekat, ali smatram kako je nepotrebno govoriti kolika bi to promocija za Bosnu i Hercegovinu bila, te kolika je to financijska dobit kada jedna zemlja ugosti više tisuća sportaša i osoblja iz 51 države", dodao je Zorić.

Napomenimo, prošle godine u prostorijama Sportskog Saveza Grada Mostara (SSGM) održana konferencija za medije, a goste je dočekao, predsjednik SSGM, koji je tom prilikom imao za kazati: "Ovo je veoma značajan posjet za nas, s obzirom na veličinu institucije koja je Europska biciklistička Federacija, a naš posao i jeste svako unaprijeđenje sporta u Gradu Mostaru, pa tako i biciklizma koji je u posljednje vrijeme postao značajan sport za nas. Važno je naglasiti da je ova posjeta upravo tu zbog naše suradnje i razvoja biciklističkog sporta u Bosni i Hercegovini, te moguća organizacija Europskog biciklističkog prvenstva u Bosni i Hercegovini".

Bitno je kazati da potpora Sportskog Saveza Grada Mostara nije izostala ni ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza