SVEČANO PREDSTAVLJEN BH.TIM

BiH sa 55 sportista na Evropskim igrama u Krakowu

15.06.2023. 14:36 / Izvor: Fena
SPORT

U Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovnine danas je svečano predstavljen bh. tim koji će od 21. juna do 2. jula učestvovati na Trećim evropskim igrama u poljskom Krakowu.

U Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovnine danas je svečano predstavljen bh. tim koji će od 21. juna do 2. jula učestvovati na Trećim evropskim igrama u poljskom Krakowu.

Brojnu sportsku delegaciju Bosne i Hercegovine ukupno će predstavljati 75 članova, među kojim je 55 sportista u osam sportova – atletici (36 takmičara), taekwondou (3), boksu (10), karateu (1), kanuu - sprint (1), kanuu slalom (1), streljaštvu (2) i brdskom biciklizmu (1). U pratnji sportista biće 22 trenera.

Takmičenja u Krakowu će ujedno biti evropska prvenstva u atletici (timsko), kanuu (sprintu i slalomu) te brdskom biciklizmu, a u pojedinim sportovima biće dio kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Na igrama će učestvovati više od 7.000 učesnika iz 48 zemalja Evrope, koji će se tokom 12 takmičarskih dana nadmetati u 26 sportova u 29 sportskih disciplina, od kojih je 18 olimpijskih sportova.

Za bh. tim će nastupiti neki od naših najboljih sportista, atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer, taekwodista Nadžad Husić, bokser Džemal Bošnjak i drugi.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Milanko Mučibabić poželio je uspjeh bh. sportistma na Evropskim igrama koji su "učešće izborili svojim rezultatima, zalaganjem i ponašanjem".

"Morate da shvatite da ste naša perjanica i da ste pod budnim okom javnosti. Na ovako velikom takmičenju morate dati 130 posto svojih mogućnosti kako biste biti Evropa i svijet. Iza Olimpijskih igara Evropske igre su najveće kontinentalno takmičenje. Ovo je naša i vaša prilika da napravite prvi korak", kazao je Mučibabić u obraćanju sportistima.

Dodao je da se OK BiH svojim radom i zalaganjem svih uposlenih maskimalno angažovao da bi sportisti imali adekatnu opremu, ugodan put i smještaj u na ovom velikom takmičenju, te pozvao sve institucije dražave BiH da se "probude i shvate da su i sportisti dio države BiH i njen najveći prezent na međunarodnoj sceni".

Najzastupljeniji bh. sport u Krakowu biće atletika sa čak 36 sportsta i 12 trenera. U obraćanju, bacač kugle Mesud Pezer kazao je da su atletičari spremni i da će dati sve od sebe na predstojećim Igrama. Zahvalio je OKBiH na velikoj podršci, te pozvao državne organe pomognu sportistima u cijeloj BiH, navodeći da našoj državi ima dosta mladih talentiranih sportista kojim je potrebna podrška.

Najbolji bh. taekwondista Nedžad Husić nastupit će u Karakowu sa još dva člana bh. tima.

"U proteklih 15 dana imali smo dva veoma jaka turnira - Svjetsko prvenstvo i Gran Prix. Sigurno da smo veoma spremi, nismo izgubili taj fokus da nastavimo upsješan nastup i na Evropskim igrama", kazao je Husić.

Strijelac Nedžad Džanković kazao je da bh. sportiste u Karkowu očekuje veoma jaka konkurencija i bilo ko od njih uspije da napravi rezultat treba mu čestitati za telenat, trud i požrtvovanost .

Na ceremonoiji svečanog otvaranja Evropskih igra koja je na programu 21. juna na stadionu Henryk Reyman u Krakowu od 20.30 sati zastavu Bosne i Hercegovine će nostiti taekwondoisti Nedžad Husić i Ada Avdagić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza