pogledajte kakvo čudo grade Saudijci

Predstavljen najluđi i najmoderniji stadion na svijetu (video)

17.01.2024. 08:21 / Izvor: Agencije
NOGOMET

Saudijska Arabija nastavlja s višemilionskim ulaganjem u sport.

Saudijska Arabija nastavlja s višemilionskim ulaganjem u sport te je za Svjetsko prvenstvo 2034., za koje će uskoro biti potvrđeni domaćin od strane FIFA-e krajem ove godine, predstavila ono što će biti jedan od njezinih najvećih projekata. Stadion za 45.000 ljudi za koji tvrde da je "najmoderniji na svijetu".

Stadion će biti izgrađen u Qiddiyi, oko 40 kilometara od Rijada, a trebao bi postati dom Al Nassra i Al Hilala.

"Futurističko mjesto ima za cilj ponovno osmisliti koncept tradicionalnog stadiona", rekli su investitori u jučerašnjem saopštenju.

LED zid dizajniran je tako da otvara pogled na grad ispod, rekli su investitori, jasno dajući do znanja da je ovo djelo "više od fudbalskog stadiona".

Također će imati umjetno jezero u podnožju stadiona koje ima za cilj smanjiti utjecaj na okoliš koji mogu uzrokovati radovi i njihova provedba.

Stadion će se zvati po prijestolonasljedniku, Mohammedu bin Salmanu.

Predstavljeni dizajn ima pomični krov i igralište, baš kao Santiago Bernabéu, no najspektakularniji je LED zaslon koji će činiti cijelu fasadu i za koji kažu da bi mogao dosezati kilometar i pol.

Stadion će također biti sastavljen od više od 20 LED kocki koje će iskustvo s navijačima učiniti "najspektakularnijim na svijetu".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza