Početak Implementacije Projekta Women4Sport

Promovisanje rodne ravnopravnosti u sportskim organizacijama Zapadnog Balkana

22.02.2024. 10:14 / Izvor: Akta.ba
Slike

Cilj projekta je promovisanje rodne ravnopravnosti na liderskim pozicijama u okviru NOK u zemljama Zapadnog Balkana.

U značajnom koraku ka promicanju rodne ravnopravnosti i inkluzivnosti u sportskom upravljanju, započeta je implementacija projekta pod nazivom „Women4Sport“ finansiranog u okviru Erasmus+ programa za izgradnju kapaciteta u oblasti sporta. Cilj projekta je promovisanje rodne ravnopravnosti na liderskim pozicijama u okviru Nacionalnih Olimpijskih Komiteta (NOK) u zemljama Zapadnog Balkana.

Konzorcijum kojeg čine Olimpijski komiteti Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Slovenije, te Verlab Institut i BRAVO asocijacija iz Bosne i Hercegovine slijedeće dvije godine raditi će na aktivnostima identifikacije izazova i prepreka koje koče napredak ka rodnoj ravnopravnosti.  Osim toga, projekt nastoji ojačati kapacitet žena u NOK-ovima, usklađujući se s EU propisima i najboljim praksama. Kroz promociju obrazovanja, treninga i razvoja vještina, projekt Women4Sport cilja na stvaranje povoljnog okruženja za napredak žena u sportskom upravljanju.

Naslanjajući se na razvijene metodologije za digitalnu transformaciju i prethodno iskustvo, kroz implementaciju ovog projekta, Verlab Institut, kao tehnički partner Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, će voditi razvoj NOCWB mreže i e-platforme.

"Ovaj projekt predstavlja značajan korak ka promicanju inkluzivnosti i osnaživanju žena u ulogama sportskog liderstva. Adresiranjem ukorenjenih prepreka i promoviranjem sistemskih promjena, težimo stvaranju pravednijeg i reprezentativnijeg sportskog pejzaža širom Zapadnog Balkana.", istakla je Merima Smajlhodžić-Deljo, voditeljica projekta ispred Verlab Instituta.

Kroz zajedničke napore i strateška partnerstva, inicijativa teži ostaviti trajni utjecaj na sportsku zajednicu, osiguravajući jednake mogućnosti za sve.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza